Призов 2020: вступники можуть отримати відстрочення
Призов 2020: вступники можуть отримати відстрочення

Призов 2020: вступники можуть отримати відстрочення

Випускники коледжів та університетів у разі бажання продовжити навчання за наступним ступенем освіти можуть отримати відстрочку від весняного призову.

Про напрацьоване рішення Міністерства освіти і науки спільно з Офісом Президента та Генеральним штабом, повідомляє пресслужба МОН.

Міністерство освіти і науки надало відповідні роз’яснення приймальним комісіям закладів фахової передвищої та вищої освіти щодо попередньої реєстрації вступників, які планують продовжити своє навчання, але мають бути призвані. Попередня реєстрація дозволить таким вступникам отримати документальне підтвердження про свої наміри і на підставі довідки отримати відстрочку до 1 жовтня 2020 року.

“Досягнуті домовленості дозволять вступникам скористатись своїм конституційним правом на продовження навчання - пройти необхідні вступні випробування та подати заяви на вступ”, – зазначив в.о. міністра освіти і науки Сергій Шкарлет.

Через карантин весняний призов до армії перенесли на травень-липень 2020,  р. – розпорядження Уряду №179-р від 26.02.2020 року (зі змінами від 15.04.2020). У Міносвіти наголосили, що пунктом 5 цього документа визначено, що громадяни віком 18-19 років можуть бути призвані на службу лише за власним бажанням, яке підтверджується письмовою заявою.

Раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль доручив Міністерству оборони і Міністерству освіти скоординувати комунікацію щодо масового військового призову випускників шкіл. Юнаки, яким виповнилося 18 років, попри обіцянки профільних міністерств не забирати цьогорічних вступників до армії, почали отримувати повістки від військкоматів.

Відео Українські абітурієнти ризикують замість вступу до вузів потрапити до армії

Прийшов у військкомат за довідкою для вступу, а отримав повістку. Через карантин і епідемію коронавірусу призовна компанія в Україні починається раніше за вступну. Тобто вже зараз розпочався і триває відтермінований весняний призов, а вступна компанія почнеться лише в серпні. Разом із тим, в пакеті документів, для вступу у вищі необхідно подати обхідний лист з печаткою з військкомату. Тож, якщо абітурієнту-хлопчику вже виповнилось вісімнадцять років, він ризикує замість навчального закладу потрапити в армію. Міносвіти вже звернулось до військових. Просять надати абітурієнтам відстрочку до осені і вже тоді викликати тих, хто не поступив. У Міноборони кажуть, що механізм призову не прописаний. Але рішення по кожному абітурієнту приймаються призовними комісіями в індивідуальному порядку.

Українські абітурієнти ризикують замість вступу до вузів потрапити до армії
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader