Міська рада Херсона підтримала неприпустимість подачі води до Криму
Міська рада Херсона підтримала неприпустимість подачі води до Криму

Міська рада Херсона підтримала неприпустимість подачі води до Криму

Депутати Херсонської міськради проголосували за звернення до президента Володимира Зеленського, Верховної Ради і прем'єр-міністра про неприпустимість подачі води в анексований Росією Крим.

Відповідне рішення підтримали 32 депутати, повідомляє "Радіо Свобода". На засідання міськради прийшли активісти з плакатами "Не можна поїти окупантів".

Депутат Сергій Волошинов наголосив, що потрібно припинити будь-які інсинуації з приводу подачі води в окупований Крим. 

Поїти окупантів, надавати воду для підприємств і військових баз – неприпустимо,
– додав він.

З тексту звернення прибрали спірні моменти.

Про яке звернення мовиться?

Представники громадських організацій Херсона та області почали збір підписів під зверненням до президента голови Верховної Ради і прем’єр-міністра. Вони висловили категоричний протест проти можливості відновлення водопостачання в анексований Крим до його деокупації.

До цього комітет ВР з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій не зміг ухвалити постанову, в якій йшлося про охорону Північно-Кримського каналу і подачу води в Крим тільки після деокупації.

Зауважимо, що голова представництва президента в АР Крим Таміла Ташева запевняла, що у Володимира Зеленського навіть не розглядають питання подачі води в Крим.

Постачання води до Криму: що відомо

  • Після анексії Криму, Україна припинила водопостачання півострова через Північно-Кримський канал.
  • Коли води на півострові виявилося недостатньо, то Росія знову почала підіймати питання про питну воду для окупованої території.
  • Женевська конвенція про захист цивільного населення під час війни передбачає, що окупаційна влада повинна забезпечити усім необхідним мирне населення цієї території.
  • Відтак питання водопостачання Криму – це відповідальність Росії, а не України.
  • У січні 2020 року представники окупантів у Криму заявили, що стан з водою на півострові катастрофічний – її вистачить на 90-100 днів.
  • З настанням спеки значно погіршилась.
  •  У команді президент відновлення подачі води в Крим не розглядають 
Теги за темою
Володимир Зеленський Новини України Верховна Рада Крим Новини політики анексія Криму Окуповані території Україна – Росія Анастасія Зазуляк
Джерело матеріала
loader
loader