Вперше за 12 років українські прикордонники прилетіли на острів Зміїний
Вперше за 12 років українські прикордонники прилетіли на острів Зміїний

Вперше за 12 років українські прикордонники прилетіли на острів Зміїний

КИЇВ. 10 липня. УНН. Прикордонний вертоліт вперше за 12 років здійснив політ і приземлився на острові Зміїний. Про це повідомляє УНН із посиланням на пресслужбу Міністерства внутрішніх справ.

"Учора вертоліт Мі-8 Харківської окремої авіаційної ескадрильї Держприкордонслужби України здійснив повітряний моніторинг за маршрутом "Одеса – Територіальне море України – о. Зміїний – Вилкове – Одеса", - йдеться в повідомленні.

Як зазначено, під час цього польоту прикордонники оглянули 2400 км2 акваторії. Екіпажі виконали 4 посадки на вертолітному майданчику острова Зміїний та 3 посадки на майданчику "Вилкове",

"Цей політ став знаковим, адже вертольоти прикордонників уже 12 років не здійснювали польотів на Зміїний. Відтепер два екіпажі вертольотів МІ-8 Держприкордонслужби України отримали допуски для польотів над морем. А проведена модернізація гвинтокрилих машин дозволила зробити такі польоти безпечними", - зазначили у МВС.

Вказано, що відтепер "у разі необхідності провести повітряний моніторинг, доставити на острів вантажі чи персонал, або провести медичну евакуацію… екіпажі та гвинтокрили готові".

Довідка: острів Зміїний розташований у північно-західній частині Чорного моря, займає вигідне географічне і стратегічне положення та має велике значення для нашої держави.

Тут розташована адміністративно-територіальна одиниця - селище Біле Вилківської міської ради Кілійського району Одеської області.

Нагадаємо, у лютому 2009 року Міжнародний суд у Гаазі поставив крапку багаторічній суперечці між Україною та Румунією щодо морського кордону двох країн у Чорному морі. В результаті рішення міжнародної інстанції під юрисдикцію Бухареста відійшло майже 80% спірних територій.

Румунські експерти стверджують, що в цьому районі шельфу можуть знаходитися величезні поклади нафти і природного газу, здатні забезпечити енергетичну незалежність Румунії на щонайменше 30 років.

Ці ресурси оцінюються приблизно в 70 млрд куб. м газу і 12 млн тонн нафти.

Теги за темою
МВС прикордонники
Джерело матеріала
loader
loader