Загибель групи Дятлова: прокуратура Росії розкрила причину трагедії після 60 років мовчань
Загибель групи Дятлова: прокуратура Росії розкрила причину трагедії після 60 років мовчань

Загибель групи Дятлова: прокуратура Росії розкрила причину трагедії після 60 років мовчань

Група з 9 досвідчених альпіністів під керівництвом Ігоря Дятлова загадково загинула 2 лютого 1959 року в Свердловській області під час лижного походу. Прокуратура РФ вважає, що туристи загинули через сходження лавини.

Заступник начальника управління Генпрокуратури в Уральському федеральному окрузі Андрій Кур’яков розповів деталі загадкової загибелі альпіністів, повідомляє РИА Новости.

За словами Кур’якова, група пішла на 50 метрів від намету до кам'яної гряди, це природний обмежувач лавини.

Вони все зробили правильно... Але тут є друга причина, чому група була приречена. Коли вони розвернулися, вони намет не побачили. Видимість була 16 метрів. Вони відійшли на 50,
– пояснив Андрій Кур’яков. 

Альпіністи просто не змогли знайти свій намет через сніг та погану видимість.

Співробітники прокуратури РФ провели експеримент, який підтвердив, що в таких умовах намет неможливо знайти, навіть якщо знати, в якому напрямку він рощташований.

Тоді температура повітря була у межах від -40 до -45 градусів морозу, тож туристи просто замерзли.

Кур’яков вважає, що група Дятлова "героїчно боролася" і не панікувала, але шансів врятуватися у таких обставинах у них не було.

Що відомо про загибель групи Дятлова?

9 альпіністів під керівництвом Ігоря Дятлова здійснювали лижний похід по Уралу та загадково загинули 2 лютого 1959 року в Свердловській області. 6 туристів людей померли від охолодження, ще у 3 – виявили переломи. Розслідування в 1959 році з’ясувало, що альпіністів згубила стихійна сила, подолати яку люди були не в змозі.

Цікаво, що кримінальна справа була засекречена до 1970-х років, а Генпрокуратура взялася за розслідування через 60 років у зв’язку зі зверненнями від родичів загиблих, інтересом ЗМІ і суспільства.
Теги за темою
Росія розслідування Жертви Історія Анастасія Зазуляк
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader