Безготівкова застава й е-підрахунок голосів: Рада підтримала зміни до Виборчого кодексу
Безготівкова застава й е-підрахунок голосів: Рада підтримала зміни до Виборчого кодексу

Безготівкова застава й е-підрахунок голосів: Рада підтримала зміни до Виборчого кодексу

Згідно із законом, ЦВК може прийняти рішення про впровадження інноваційних технологій, зокрема, при проведенні підрахунку голосів виборців за допомогою технічних засобів для електронного підрахунку голосів.
REUTERS
REUTERS

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 308 із 387 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі.

Перед голосуванням за закон депутати передбачили в ньому значну кількість неврахованих раніше комітетом поправок.

У чому полягають зміни до кодексу

Законом у Виборчому кодексі України, зокрема, встановлюється, що загальнодержавні та місцеві вибори можуть бути черговими або позачерговими.

Чергові місцеві вибори проводяться одночасно на всій території України, за винятком обмежень, встановлених законом.

Позачергові місцеві вибори проводяться у разі дострокового припинення повноважень окремих органів місцевого самоврядування та/або сільських, селищних, міських голів.

Позачергові місцеві вибори, проміжні, перші, додаткові вибори проводяться двічі на рік - в останню неділю березня та останню неділю жовтня.

В рік проведення чергових місцевих виборів усі місцеві вибори проводяться один раз на рік - в день проведення чергових місцевих виборів - останню неділю жовтня 5-го року повноважень місцевих рад та сільських, селищних, міських голів обраних на останніх чергових місцевих виборах.

Підрахунок голосів не тільки вручну

Центральна виборча комісія може прийняти рішення про впровадження інноваційних технологій, технічних та програмних засобів під час організації та проведення виборів у формі проведення експерименту або пілотного проекту стосовно, голосування виборців на виборчій дільниці за допомогою технічних засобів та програмних засобів (машинне голосування); проведення підрахунку голосів виборців за допомогою технічних засобів для електронного підрахунку голосів; складання протоколів про підрахунок голосів, підсумки та результати голосування з використанням інформаційно-аналітичної системи.

Експерименти або пілотні проекти проводяться на визначених ЦВК окремих виборчих дільницях одночасно з проведенням виборів на цих виборчих дільницях.

У разі подачі до виборчих комісій документів, передбачених цим Кодексом, через електронні сервіси такі документи мають відповідати вимогам законів України "Про електронні документи та електронний документообіг" та "Про електронні довірчі послуги".

Грошова застава за кандидата 

Грошова застава вноситься партією, яка висунула кандидата на пост президента, або особисто кандидатом на пост президента, висунутим шляхом самовисування, у безготівковій формі одним платежем на спеціальний рахунок ЦВК (після початку виборчого процесу та до подання документів до ЦВК для реєстрації) в розмірі 650 мінімальних заробітних плат, визначених у місячному розмірі (станом на день початку виборчого процесу).

Партія, яка висунула виборчий список кандидатів у депутати, після початку виборчого процесу та до подання документів до ЦВК для реєстрації кандидатів у депутати одним платежем вносить у безготівковій формі на спеціальний рахунок ЦВК грошову заставу в розмірі 1 тис. мінімальних заробітних плат, визначених у місячному розмірі (станом на день початку виборчого процесу).

Виборча квота

Законом також встановлюється, що кандидати у депутати, які отримали кількість голосів виборців, яка дорівнює або перевищує 25% розміру виборчої квоти, розміщуються на початку територіального виборчого списку відповідної організації партії за зменшенням кількості голосів виборців, які підтримали відповідного кандидата у депутати.

При рівній кількості голосів, кандидати розміщуються у черговості, визначеній організацією партії при висуванні кандидатів.

Після кандидатів у депутати, які отримали кількість голосів виборців, яка дорівнює або перевищує 25% розміру виборчої квоти, у територіальному виборчому списку розміщуються інші кандидати у черговості, визначеній організацією партії при висуванні кандидатів.

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

Джерело матеріала
loader
loader