/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F26%2Ffeed92624be9754360065983a5cf2a47.jpg)
Україна скоротила експорт фруктів та овочів майже на 50%
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F26%2Fd8e5f248e76f40e7bcfbdc923a779f2d.jpg)
Про це повідомляє прес-служба Української плодоовочевої асоціації (УПОА).
"За період глобальної пандемії коронавіруса (лютий-червень 2020 року) український плодоовочевий експорт впав на 43% стосовно аналогічного періоду попереднього року. За цей період виручка від експорту овочів і фруктів знизилася до 58,5 мільйона доларів. Роком раніше за цей же період експортна виручка плодоовочевого сектору України становила 101,3 мільйона доларів", - йдеться в повідомленні.
Зазначається, що за вказаний період велику частину (64%) експортної виручки забезпечували три групи товарів: волоські горіхи, заморожені ягоди та фрукти та свіжі яблука. Роком раніше на ці товарні позиції припадало 74% всього українського плодоовочевого експорту.
"Падіння експорту за ключовими експортних груп стало найбільш відчутним – виручка від їх експорту знизилася рівно в півтора раза стосовно минулого року", - наголошується в повідомленні.
Зокрема, експортна виручка від поставок яблук за період пандемії скоротилася в 4,5 раза (на 26,6 мільйона доларів), при цьому ціна яблук була набагато вища за тогорічну, до того ж, пандемія посилювала попит на яблука.
Експерти пояснюють це тим, що врожай яблук в Україні у 2019 році був порівняно невисоким, а внутрішній попит на тлі холодної весни та карантину лише зріс. Тому високі ціни на внутрішньому ринку і дефіцит яблук робили невигідним експорт.
Виручка експортерів від поставок волоського горіха за лютий-червень скоротилася на 36%, або на 9,4 мільйона доларів. Однією з головних причин зниження прибутковості експорту горіхів з України експерти називають закриття Китаю на карантин у січні 2020 року.
Експорт заморожених ягід і фруктів за період карантину скоротився на 10%, або на 1,5 мільйона доларів.
"Головною причиною було зростання конкуренції на ринку ЄС з боку постачальників заморожених ягід з країн Північної Африки: Єгипет та Марокко. Це негативно позначилося на цінах, але загальний попит на заморожені ягоди продовжував залишатися досить високим", - підкреслюють експерти УПОА.
При цьому наголошується, що за період пандемії Україна збільшила експортний виторг від продажу цибулі на 83%, або на 3,1 мільйона доларів.
Як повідомляв УНІАН, Україна в січні-червні 2020 року збільшила імпорт агропродукції до 3,2 мільярда доларів, що на 0,4 мільярда, або на 12,3% більше, ніж за перше півріччя 2019 року.
Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

