"Інвестиційні няні": Рада схвалила законопроєкт Зеленського
"Інвестиційні няні": Рада схвалила законопроєкт Зеленського

"Інвестиційні няні": Рада схвалила законопроєкт Зеленського

Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт "Про державну підтримку інвестиційних проєктів зі значними інвестиціями".

За документ у першому читанні проголосували 244 народні депутати.

Офіс президента України привітав схвалення парламентом проєкту закону, який передбачає низку стимулів для інвестиційних проєктів від 30 млн євро. Зокрема, укладання прямого інвестиційного договору між інвестором та урядом України на 15 років та надання інвестиційного менеджера, уповноваженого на супровід інвесторів у процесі реалізації інвестиційних проєктів. Угода зможе регулюватись міжнародним правом з можливістю міжнародного арбітражу.

До того ж інвестор отримає податкові пільги (звільнення від сплати податку на прибуток, звільнення від мита та ПДВ при ввезенні на територію України нового обладнання), а також спрощене переважне право користування земельною ділянкою для реалізації проєкту зі сплатою орендної плати за спеціальними умовами.

Ще одним бонусом буде забезпечення державним коштом інвестпроєкту автошляхами, лініями зв'язку, тепло-, газо-, водо- та електропостачання, інженерними комунікаціями тощо (загальний обсяг державної підтримки не повинен перевищувати 30% від суми інвестицій у проєкт).

"Згідно із законопроектом, державна підтримка може надаватися у разі, якщо: інвестпроєкт реалізується на території України у сферах переробної промисловості, інфраструктури та логістики, поводження з побутовими відходами, туризму, охорони здоров'я, освіти, спорту (за винятком галузі відновлюваних джерел енергії, добувної промисловості, рослинництва та фінансової сфери); розмір інвестицій у проєкт становить щонайменше еквівалент 30 млн євро; під час реалізації проєкту створюється щонайменше 150 робочих місць із середньою зарплатою на 15% вищою за середню зарплату в галузі у відповідному регіоні; термін реалізації інвестпроєкту не має перевищувати 5 років", - додали в Офісі президента.

За словами заступниці керівника Офісу президента України Юлії Ковалів, ухвалення цього законопроєкту сприятиме забезпеченню конкурентних переваг України для інвестицій, створенню нових високооплачуваних робочих місць, підвищенню якості життя громадян України, стимулюванню економічного розвитку регіонів, розвитку спроможностей індустрій з високою доданою вартістю тощо.

Нагадаємо, на форумі в Давосі Зеленський пообіцяв, що "кожному інвестору, який приведе в Україну 100 мільйонів доларів плюс, ми забезпечимо окремий контракт з державою". Глава держави пояснив, що програмою передбачені окремі державні менеджери для крупних інвесторів - так звані інвестиційні няні: "У вас буде менеджер, який розмовляє п’ятьма мовами. 24/7 цей менеджер буде з вами працювати. Будь-яке питання, будь-яка проблема – у вас буде контакт із цим менеджером. І не буде жодної проблеми".

Джерело матеріала
loader
loader