У Путіна висунули умову для повернення Росії до СЦКК на Донбасі
У Путіна висунули умову для повернення Росії до СЦКК на Донбасі

У Путіна висунули умову для повернення Росії до СЦКК на Донбасі

Для повернення російських офіцерів до Спільного центру з контролю і координації питань припинення вогню і стабілізації лінії розмежування сторін на Донбасі потрібні гарантії з боку України щодо їхньої рівноправної участі.

Про це заявив прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков, пише УНІАН.

"Ніхто не відмовляється обговорювати це питання (ймовірність повернення російських офіцерів до складу СЦКК - прим.ред.), але спочатку його потрібно разом обговорювати і опрацьовувати", - сказав він.

За словами Пєскова, є причини, через які російські офіцери перестали брати участь у роботі центру і були відкликані.

"Після того, як це питання буде опрацьовано на предмет визначення модальності їхньої участі, визначених гарантій їхньої рівноправної участі, ось тоді можна буде думати. Поки що говорити про якісь конкретні умови складно", - додав радник Путіна.

Зазначимо, Спільний центр з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін був утворений 2014 року зі штабом у Донецькій області. Це була спільна група українських та російських офіцерів, які контролювали дотримання Мінських домовленостей.

19 грудня 2017 року російські офіцери зі складу СЦКК перетнули кордон з Україною і повернулися до Росії. За день до цього МЗС Росії заявило про відкликання з Донбасу російських представників СЦКК, оскільки їхні представники нібито "стикалися з серйозними труднощами через позицію української влади". МЗС України назвало такий крок черговою провокацією. 

Українські представники СЦКК на Донбасі також 19 грудня залишили його окуповану частину та прибули до Соледара, розташованого на підконтрольній Україні території.

Джерело матеріала
loader
loader