Київ може потрапити у помаранчеву карантинну зону: що це означає
Київ може потрапити у помаранчеву карантинну зону: що це означає

Київ може потрапити у помаранчеву карантинну зону: що це означає

Епідеміологічна ситуація в Києві буде наближатися до помаранчевої зони, згідно зі зонуванням, яке передбачає адаптивний карантин з 1 серпня.

Завтра, 31 липня, буде прийнято рішення.

Про це повідомляє "РБК-Україна" з посиланням на коментар голови Держпродспоживслужби Києва Олега Рубана.

"Київ опиниться на межі - між жовтою і помаранчевою зонами", - сказав Рубан про прогнози епідеміологічної ситуації з 1 серпня.

Зазначимо, Україну планують поділити на чотири зони карантину - із зеленим, жовтим, помаранчевим і червоним рівнем епідеміологічної небезпеки.

"Зелений" рівень

"Зелений" рівень епідемічної небезпеки на території всього регіону встановлюється в разі відсутності в ньому ознак регіону з широким розповсюдженням COVID-19 більше трьох днів поспіль. На території регіону з таким рівнем забороняється:

  • проведення масових заходів за участю більше однієї особи на 5 кв. метрів площі будівлі або території, а також діяльність кінотеатрів та закладів культури з наповненістю кінозалів або залів понад 50% місць у кожному окремому кінозалі або залі;
  • здійснення регулярних та нерегулярних перевезень пасажирів у кількості більшій, ніж кількість місць для сидіння.

"Жовтий", "помаранчевий" або "червоний" рівень встановлюються на територіях зі значним поширенням COVID-19. Таким вважається регіон, який має одну з таких ознак.

"Жовтий" рівень

У регіоні, де встановлено "жовтий" рівень, до заборон додається відвідування сторонніми особами ряду установ і закладів соціального захисту, крім тих, які надають соціальні послуги екстрено.

"Помаранчевий" рівень

Відповідно на територіях, на яких визначили "помаранчевий" рівень до наявних заборон додаються ще наступні:

  • проведення масових заходів за участю більше ніж 100 осіб та більше однієї особи на 20 кв. метрів площі будівлі або території;
  • діяльність закладів, що надають послуги з розміщення, крім готелів; роботу після 24-ї та до 7-ї години розважальних закладів, а також суб’єктів господарювання з надання послуг громадського харчування, крім послуг громадського харчування із застосуванням адресної доставки замовлень та замовлень на винос;
  • відвідування закладів освіти здобувачами освіти групами кількістю більше ніж 20 осіб, крім закладів дошкільної та загальної середньої освіти;
  • проведення закладами охорони здоров’я планових заходів з госпіталізації, крім ряду винятків;
  • діяльність спортивних залів, фітнес-центрів; приймання дітей до дитячих закладів оздоровлення та відпочинку; оздоровлення та відпочинок дітей за межами зазначеної території.

"Червоний" рівень

Для регіонів із "червоним" рівнем епідемічної небезпеки додатково до правил "помаранчевого" рівня забороняється:

  • регулярні та нерегулярні перевезення пасажирів, крім перевезення: легковими автомобілями, кількість пасажирів, включаючи водія, в яких не більше 5 осіб без урахування осіб віком до 14 років; службовими та/або орендованими автомобілями підприємств, закладів та установ за умови забезпечення водіїв та пасажирів засобами індивідуального захисту в межах кількості місць для сидіння і виключно за маршрутами руху, про які поінформовано не менше ніж за два дні органи Нацполіції.
  • приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сферах культури, закладів громадського харчування, ТРЦ, інших закладів розважальної діяльності, фітнес-центрів, торговельного і побутового обслуговування населення, крім: торгівлі продуктами харчування, пальним, засобами гігієни, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, ветеринарними препаратами тощо;
  • провадження банківської та страхової діяльності, а також медичної практики, ветеринарної практики, діяльності автозаправних комплексів, діяльності з технічного обслуговування та ремонту транспортних засобів, технічного обслуговування реєстраторів розрахункових операцій, діяльності з ремонту комп’ютерів, побутових виробів і предметів особистого вжитку, об’єктів поштового зв’язку; торговельної діяльності та діяльності з надання послуг громадського харчування із застосуванням адресної доставки замовлень;
  • відвідування отримувачами соціальних або реабілітаційних послуг установ і закладів, що надають соціальні або реабілітаційні послуги сім’ям, особам, що перебувають у складних життєвих обставинах, крім установ і закладів, які надають соціальні послуги екстрено, центрів обліку бездомних осіб, мобільних бригад соціально-психологічної допомоги, соціального патрулювання.

При цьому у регіонах з "помаранчевим" і "червоним" рівнями додатково можуть застосовуватись обмежувальні заходи, встановлені органами державної влади та органами місцевого самоврядування.

Нагадаємо, МОЗ завтра ініціює проведення засідання центральної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій для затвердження чотирьох зон карантину.

Тим часом у Києві зафіксовано новий антирекорд - майже 200 випадків коронавірусу за добу.

Таку кількість інфікованих мер Києва Віталій Кличко пов'язує зі спалахом коронавірусу у гуртожитку Інституту спеціального зв’язку та захисту інформації НТУ "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського". Там за минулу добу зафіксували ще 81 випадок захворювання", - зазначив столичний голова.

Джерело матеріала
loader
loader