«Укртрансгазу» передали заарештовані акції компанії, якою володів «Газпром»
«Укртрансгазу» передали заарештовані акції компанії, якою володів «Газпром»

«Укртрансгазу» передали заарештовані акції компанії, якою володів «Газпром»

Відтепер надходження від управління заарештованими акціями "Газтранзиту" будуть перераховуватися до державного бюджету.
Керуючий акціями обирався за результатами конкурсу / Фото: прес-служба АРМА
Керуючий акціями обирався за результатами конкурсу / Фото: прес-служба АРМА

Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів (АРМА) передало оператору газових сховищ держкомпанії "Укртрансгаз" в управління раніше стягнені у "Газпрома" акції компанії "Газтранзит".

Про це повідомляє прес-служба відомства.

Наголошується, що Агентство зіткнулося зі значним опором і протидією з боку власника і пов'язаних з ним осіб, які своїми діями намагалися перешкодити передачі акцій.

"Завдяки злагодженим діям АРМА, НАБУ і САП заарештовані акції передані обраним за результатами конкурсного відбору керуючому АТ" Укртрансгаз ", яке отримало право керувати заарештованими акціями, про що внесені відповідні зміни до системи депозитарного обліку цінних паперів", - сказано в повідомленні.

«Відтепер надходження від управління заарештованими акціями "Газтранзиту" будуть перераховуватися до державного бюджету», - додали в агентстві.

Хронологія подій

  • Компанія «Газтранзит» була створена в 1997 році з метою збільшення обсягів транзиту російського газу в Туреччину і країни Балканського регіону. До 2017 року Нафтогазу і Газпрому належало по 40,22% акцій компанії, а турецькому Турусгазу — 19,56%.
  • У травні 2017 року Міністерство юстиції України надіслало російському газовому монополістові компанії «Газпром» постанова про арешт акцій його дочірньої компанії «Газтранзит» в рамках виконавчого провадження по стягненню з «Газпрому» штрафу в розмірі майже 190 млрд грн, виставленого Антимонопольним комітетом України.
  • У червні 2019 року "Укртрансгаз" заявив, що не має можливості вчасно розраховуватися за контрактами закупівель газу для власних виробничо-технологічних потреб у зв'язку з дефіцитом коштів.
  • В кінці квітня 2020 року Національне агентство з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів (АРМА) оголосило конкурс на управління акціями "Газтранзиту".
  • 3 липня 2020 року Антимонопольний комітет України дозволив оператору газових сховищ держкомпанії "Укртрансгаз" отримати в управління раніше стягнені у "Газпрому" акції компанії "Газтранзит".
  • 14 липня 2020 року суд заарештував майно «Газтранзиту» на 90 мільйонів гривень.

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

Джерело матеріала
loader
loader