Кравчук готовий говорити з представниками ОРДЛО задля миру на Донбасі
Кравчук готовий говорити з представниками ОРДЛО задля миру на Донбасі

Кравчук готовий говорити з представниками ОРДЛО задля миру на Донбасі

Задня повернення нині окупованої території Донбасу та припинення вогню потрібно вести переговори з представниками окремих районів Донецької та Луганської областей.

Про це заявив новий голова української делегації в Тристоронній контактній групі щодо Донбасу, перший президент України Леонід Кравчук.

Про це він сказав в ефірі телеканалу "Україна 24".

"Є люди, які можуть бути учасниками переговорів. Скажімо, Офіс президента підписує указ про призначення на посаду в Мінську групу Фокіна. Він і запрошує, і може говорити про те, чого вони (сепаратисти - ред.) насправді хочуть", - зазначив Кравчук.

Експрезидент згадав, що вже звертався до представників ОРДЛО.

"Коли починалися ці події, я на одному з телеканалів звернувся до ватажків Луганської та Донецької областей з проханням: будь ласка, підготуйте письмово пропозиції, що ви хочете мати на території цих районів - чи це особливий статус, автономія, ознаки державності, напишіть, на які кроки ви могли б піти заради компромісу. Жодної відповіді я не отримав. Якщо їх запросять до Києва - вони не приїдуть, а ми й не запрошували", - сказав Кравчук.

Задля вирішення конфлікту потрібно "вести розмову, домовлятися, крок за кроком".

"Якщо ми хочемо чогось досягти, хочемо миру на Донбасі - як можна домогтися миру, ні з ким не розмовляючи?! Прийдуть сили ООН, ОБСЄ, поставлять своїх військових, одягнуть білі каски, і все? Не буде такого. Я говорю не про прямі переговори з ватажками, щоб було ясніше… Є там люди, які не зав’язані, скажімо, чисто на політичних питаннях, можливо, є вчені, можливо, є інші – і з тієї, і з нашої сторони почати говорити на цьому рівні. Щоб це відразу не виглядало, як державний рівень. І коли вони напишуть якусь дорожню карту, і цю карту погодять з Києвом,і з тими регіонами, звідки вони прийшли, тоді можна ставити питання про більш високий рівень зустрічей для прийняття остаточного рішення. Зараз йде питання про з’ясування точних позицій і кроків", - сказав голова делегації ТКГ.

Кравчук уточнив, що готовий вести переговори з ким завгодно, проте, запевнив, ніколи не підпише документи, які шкодять Україні.

"Ультра-патріоти, які мене критикують за те, що я з кимось говорю, вже підписали Мінські домовленості, де до нинішнього часу ми не можемо зайняти точні і ясні позиції", - зазначив Кравчук.

Відео Леонід Кравчук погодився очолити тристоронню контактну групу у Мінську

Час для відпочинку не настав. Із такими словами перший президент України Леонід Кравчук погодився очолити українську делегацію в тристоронній контактній групі у Мінську. Пропозицію стати переговорником 86-річному Кравчуку зробив Володимир Зеленський після того, як Леонід Кучма вийшов з цього процесу. Кравчук вже прокоментував своє рішення. Заявив, що готовий до останнього подиху працювати, щоби пришвидшити мир на Донбасі. В ексклюзивному інтерв'ю ТСН Леонід Кравчук за два дні до призначення прояснив свою позицію як головного перемовника України в Мінську.  

Леонід Кравчук погодився очолити тристоронню контактну групу у Мінську

 

Джерело матеріала
loader
loader