"У Росії активно відроджується культ Сталіна": у МЗС нагадали про сучасні репресії у Криму
"У Росії активно відроджується культ Сталіна": у МЗС нагадали про сучасні репресії у Криму

"У Росії активно відроджується культ Сталіна": у МЗС нагадали про сучасні репресії у Криму

У роковини Великого сталінського терору українське МЗС згадало про сучасні репресії в окупованому Росією Криму та переслідування на Донбасі. У відомстві додали, що з розпадом СРСР репресії свободи слова та вираження поглядів не відійшли у минуле.

У Росії активно відроджується культ Сталіна. Про це повідомили на сторінці МЗС України.

У відомстві підкреслили, що політика історичної пам'яті у РФ спрямована на замовчення, применшення або виправдання злочинів радянської влади.

Ба більше, репресії у стилі сталінського НКВД тривають і сьогодні. Окупувавши Крим і частину Донбасу, Росія провадить на цих територіях масові репресії. Убивства, зникнення людей, арешти, несправедливі суди та жорстокі тортури стали там повсякденним явищем,
– мовиться у повідомленні.

Також у МЗС наголосили, що жертвою переслідувань у Криму стала ціла нація – кримські татари, корінний народ півострова. Ще одним прикладом сучасного терору є переслідування активістів у Росії.

У відомстві зауважили, що міжнародна спільнота не має права заплющувати очі на такі кричущі порушення прав людини у Росії, на згортання демократії, реабілітацію Сталіна та цензурування історії.

Великий сталінський терор: що про це відомо

  • 5 серпня Україна вшановує пам'ять жертв Великого сталінського терору. Саме цього дня 1937 року вступила в дію постанова Політбюро ЦК ВКП(б) "Про антирадянські елементи", яка запустила маховик масового винищення.
  • Жертвами репресій стали мільйони людей. Від несправедливого арешту, концтаборів і страти не був застрахований ніхто, адже метою терору було зламати всіх, вбити саму можливість мати власну думку.
  • В Україні Великий терор став продовженням Голодомору, але головний удар був спрямований не на селянство, а на інтелектуальну еліту нації.
  • Репресії в Україні були особливо жорстокими, адже Кремль намагався упокорити бунтівну українську націю, яка щойно здійснила спробу утворити свою незалежну державу.
Теги за темою
Росія Новини України МЗС України Історія Альона Захарова
Джерело матеріала
loader
loader