Від "занепокоєння" до невизнання виборів: як українські депутати реагують на протести в Білорусі
Від "занепокоєння" до невизнання виборів: як українські депутати реагують на протести в Білорусі

Від "занепокоєння" до невизнання виборів: як українські депутати реагують на протести в Білорусі

Після виборів у Білорусі, що супроводжувались протестами в усій країні, українські депутати почали оприлюднювати заяви. У спільній заяві вони висловлюють занепокоєність, закликають до збереження миру та діалогу з протестувальниками. Водночас низка депутатів утворили міжфракційне об’єднання, яке відмовляється визнавати легітимність виборів.

Заява народних депутатів України щодо подій в Білорусі оприлюднила заступниця голови фракції "Слуги народу" Євгенія Кравчук. За її словами, це заява депутатів, а не лише фракції.

"Український народ заплатив високу ціну за відданість цим принципам. Пам’ять про ці жертви спонукає нас закликати білоруську владу проявляти стриманість щодо протестувальників, не допустити порушення прав людини при реалізації білорусами одного з основоположних прав – на мирний протест", - йдеться в ній.

Також у повідомленні йдеться про порушення та "певні непрозорі події" під час виборів. Владу закликають "якнайшвидше надати достовірні та чіткі відповіді на питання протестувальників". Кажуть, від прозорості та стриманості усіх сторін залежить визнання виборів міжнародною спільнотою.

#живеБілорусь Заява народних депутатів України щодо подій в Білорусі Ми, народні депутати України, з занепокоєнням...

Опубліковано Yevheniya Kravchuk Неділя, 9 серпня 2020 р.

Водночас депутат від "Європейської солідарності" Олексій Гончаренко заявив про створення міжфракційного об’єднання “За демократичну Білорусь”, яке не визнає легітимності виборів президента Білорусі та засуджує насильство проти мирних протестувальників.

Вони збираються зареєструвати заяву про невизнання президентських виборів у Білорусі як постанову у Верховній Раді. Водночас пропонують, аби Київ став майданчиком для перемовин Лукашенка та опозиції.

  • 9 серпня у Білорусі пройшли вибори президента. Білоруси стояли у чергах, щоб проголосувати.
  • Після оприлюднення даних перших екзитполів, білоруси вийшли на акції протестів у багатьох містах країни.
  • Сталися перші сутички з ОМОНом, правоохоронці використовували світлошумові гранати, гумові кулі та водомети. Інтернет не працював на території країни усю ніч.
  • Одного протестувальника переїхав автозак. Є інформація про одного загиблого та багатьох постраждалих мітингарів. Також є дані про сотні затриманих.
  • Однак, 10 серпня ЦВК Білорусі оприлюднило результати виборів. Згідно з офіційними даними, Олександр Лукашенко переміг з результатом 80,23%. Його головна опонентка Світлана Тихановська отримала 9,9% голосів. Вона не буде визнавати офіційні результати.
Джерело матеріала
loader
loader