Лукашенко натякнув, які країни можуть бути причетні до масових протестів у Білорусі
Лукашенко натякнув, які країни можуть бути причетні до масових протестів у Білорусі

Лукашенко натякнув, які країни можуть бути причетні до масових протестів у Білорусі

Президент Білорусії Олександр Лукашенко заявив, що масові протести в країні після виборів 9 серпня координуються з-за кордону. 

Так Лукашенко прокоментував акції протесту на вулицях білоруських міст, повідомляє БЕЛТА. 

За його словами, в інтересах учасників протесту надходили дзвінки, зокрема, з Чехії. "Лише за одною розмовою ми бачимо ляльководів. Одна з ліній цих ляльководів - Чехія. Сьогодні вже з Чехії управляють нашим об'єднаним штабом, де, вибачте мене, сидять ці овечки, нічого не розуміючи, що від них хочуть", - заявив Лукашенко.

Президент Білорусі також наголосив, що до заворушень причетні також люди з Росії і України. "Це звідти (з-за кордону - Ред.)) йдуть команди. Треба віддати належне місцевим нашим - вони вкрай обурені і кажуть: так це неможливо, в Білорусі не та ситуація, щоб вести переговори. Намагаються керувати процесом з-за кордону. Я про Польщу не кажу. Там вже все осіли і теж починають смикати за ниточки. Я не кажу про Україну (звідти їхали). Це, впевнений, не державна політика, але там вистачає цих майданутих, про яких я говорив. Зокрема, на жаль, з Росії певний приплив людей", - сказав Лукашкенко.

Він наголосив, що не дозволить хаосу в країні: "Те, про що я говорив, підтверджується. Якщо хтось не вірив, то він зараз в це повірив. Тобто нам намагаються цю заварушку підкинути. Я попереджав: майдану не буде, якби комусь цього не хотілося. Тому треба втихомиритись, заспокоїтися. Батькам втретє кажу подивитися, де їх чадо, щоб не було потім боляче, щоб не ахали, щоб не охали. Поранено десь близько 25 хлопців з ОМОНу. Є переломи рук, ніг. Спеціально, цілеспрямовано били по цих хлопцях. Вони відповіли. Чого тепер ридати і плакати? Тому відповідь буде адекватна. Країну розірвати ми не дозволимо", - сказав білоруський лідер.

За словами Олександра Лукашенка, упродовж минулої доби багатьом людям з міркувань безпеки було відмовлено у в'їзді до Білорусі. "Документи були фальшиві, а більшість не знало, навіщо вони їдуть. Тим не менш вночі ходили-бродили, намагалися хлопців з міліції атакувати і в окремі моменти атакували, але хлопці гідно вистояли і відповіли", - зауважив глава республіки. 

Як повідомлялося, 9 серпня в Білорусі відбулися вибори. За попередніми даними білоруського ЦВК, Олександр Лукашенко вшосте виграв президентські вибори і з результатом понад 80 відсотків. Кандидатку від опозиційних сил Світлану Тіхановську, за попередньою інформацією, підтримали тільки сім відсотків виборців.

Після закриття дільниць у країні почалися масові протести. Станом на 10:00 10 серпня відомо про щонайменше 213 затриманих. У Білорусі порушиликримінальні справи за нібито насильство щодо співробітників міліції з боку протестувальників і масові заворушення.

Відео Після завершення голосування на президентських виборах Білорусь охопили протести

У Мінську практично не залишилося великих груп протестувальників, ОМОН по дворах полює на поодиноких мітингарів - поки такий підсумок першої ночі протестів у Білорусі. Там після завершення голосування на президентських виборах тисячі людей вийшли на вулиці. Проти мітингарів застосували сльозогінний газ, світлошумові гранати та водомети. Повідомляють про поранених та численні затримання. За попередніми офіційними даними, Олександр Лукашенко переміг у першому турі виборів з результатом майже 80 відсотків – прихильники опозиції заявляють про тотальні фальсифікації.  

Після завершення голосування на президентських виборах Білорусь охопили протести

 

Джерело матеріала
loader
loader