Якщо влада не здатна забезпечити безпеку громадян, вона повинна піти у відставку, а не скасовувати вибори
Якщо влада не здатна забезпечити безпеку громадян, вона повинна піти у відставку, а не скасовувати вибори

Якщо влада не здатна забезпечити безпеку громадян, вона повинна піти у відставку, а не скасовувати вибори

Якщо влада не здатна забезпечити безпеку громадян, вона повинна піти у відставку, а не скасовувати вибори

11.08.2020

Оригінал - на сайті "Опозиційної платформи - За життя"

Центральна виборча комісія скасувала вибори в 18 об'єднаних територіальних громадах Донецької та Луганської областей, прикриваючись неможливістю забезпечити безпеку громадян.

Реальна ж причина полягає в тому, що Зеленський і його оточення розуміють: вони з тріском програли б вибори в цих громадах. Щоб не демонструвати всій країні позамежний рівень розчарування у владі жителів Донецької та Луганської областей, Зеленський і його оточення пішли на безпрецедентний крок ‒ позбавлення громадян України їх невід'ємного конституційного права обирати і бути обраними. Рішенням Центральної виборчої комісії такого права було позбавлено 500 тис. осіб.

Маніпулятивний характер цього рішення відзначили в тому числі і в Комітеті виборців України, заявивши: "У 2015 року дійсно в деяких населених пунктах, розташованих уздовж лінії розмежування, місцеві вибори не призначалися і не проводилися, підставою для цього була частина п'ята розділу XV Закону України "Про місцеві вибори". Однак цей закон втратив чинність, а Виборчий кодекс України подібної норми, що передбачає непроведення виборів з мотивів можливої їх небезпеки, не містить. Не містять таку норму й інші закони України…"

Голова Луганського обласного відділення Комітету виборців України Олексій Свєтіков підкреслив, що у ЦВК немає законних підстав для непризначення перших виборів місцевих рад.

Більш того, на всіх виборчих дільницях, розташованих на підконтрольній території, в минулому році тричі проводилося голосування: два рази під час виборів Президента України і один раз під час виборів народних депутатів. І ніякі "міркування безпеки" цьому не заважали. Більше того, висновок Донецької обласної військово-цивільної адміністрації, зроблений у 2019 році, повністю суперечить її ж висновкам у 2020-му.

Зеленський і його оточення, які прийшли до влади в результаті демократичних виборів, сьогодні йдуть на свідоме знищення демократії. І все заради того, щоб залишитися при владі, яку вони прагнуть вже не просто зберегти, а узурпувати.

Особливий цинізм Зеленського і його оточення полягає в тому, що виправданням для незаконного скасування виборів стає відсутність безпеки. Однак влада не в змозі забезпечити безпеку не тільки в Донецькій і Луганській областях, а й у Харкові, де розправляються з інакомислячими, і на Волині, де захоплюють заручників, і в Полтавській області, де відбуваються вибухи гранат, і в Києві, де мінують бізнес-центри та офіси політичних партій.

Рішення ЦВК відкриває дорогу до скасування місцевих виборів у будь-якій області, районі, місті чи селі.

Відсутність безпеки для громадян - це ганьба для влади, незмивне клеймо на ній і причина, по якій Зеленський і його оточення повинні піти у відставку, а зовсім не привід для того, щоб витирати ноги об Конституцію України і цинічно ігнорувати права громадян.

У діях керівників Луганської та Донецької обласних військово-цивільних адміністрацій, які ініціювали скасування місцевих виборів як "недоцільних", а також у діях членів ЦВК, які проголосували за таке незаконне, антиконституційне рішення, покриваючи цей злочин проти українського народу, мають місце ознаки низки складів кримінальних злочинів. Всі зазначені особи разом із замовниками такої виборчої афери повинні бути притягнуті до кримінальної відповідальності за обмеження конституційних прав громадян України.

Віктор Медведчук,

голова політради партії

"Опозиційна платформа - За життя"

Підпишіться на 112.ua у вашому Telegram і Facebook Оперативно та лаконічно про найважливіше

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть кнопку "повідомити про помилку", щоб повідомити про це редакцію

Джерело матеріала
loader
loader