У Мінську затримали "координатора" протестів: чоловік збирав "масовку" за гроші
У Мінську затримали "координатора" протестів: чоловік збирав "масовку" за гроші

У Мінську затримали "координатора" протестів: чоловік збирав "масовку" за гроші

У МВС Білорусі заявили, що тутешні міліціонери затримали начебто "одного з координаторів незаконних вуличних акцій". Виявили так званого зловмисника в Мінську, і ним був місцевий житель.

Ще один "координатор" протестів у Білорусі: заява МВС 

Про затримання чоловіка повідомила пресслужба МВС Білорусі. Як написала у телеграмі речниця відомства Ольга Чемоданова, затриманий 34-річний мінчанин начебто займався пошуком і фінансуванням нових учасників протестів.

Чемоданова додає, що вийти на нього вдалося після затримання 37-річного уродженця білоруської столиці. Той буцімто розповів про зустріч із вищезазначеним координатором мітингів і його проханнях зібрати "масовку" для участі в акції протесту за гроші.

Крім того, білоруські правоохоронці з’ясували, що за день до цього "клієнт" вербувальника начебто звільнився з місць позбавлення волі. А координатор підійшов до нього в одному з центральних продовольчих магазинів Мінська.

Там він запропонував зібрати приблизно 10 – 12 осіб для участі в "несанкціонованому масовому заході політичного характеру". Після того, як чоловік погодився, координатор мітингів начебто дав тому 60 білоруських рублів (майже 650 гривень), а також купив йому спиртне і продукти харчування.

Зустріч учасників змови, заплановану на 19 серпня, попередили оперативники. Наразі щодо обох чоловіків триває перевірка,
– підкреслила Чемоданова.

Крім того, у МВС опублікували відео зі свідченнями затриманого "клієнта вербувальника". На кадрах можна також побачити, як той нібито збирає мітинг.

Дивіться відео МВС Білорусі із причетним до фінсування вуличних протестів 

У Мінську вже затримували "координаторів" протестів

Перший такий гучний випадок стався 12 серпня у розпал білоруських протесів. Тоді міліціонери -атримали кількох чоловіків, однак скільки саме – не уточнюють.

Один із них керував діями соратників з готелю. А знімав він номер на 17-му поверсі закладу з красномовною назвою "Білорусь". Відомо, що це мінчанин.

Чоловік начебто керував діями трьох підлеглих. А ті, зі свого боку, керували сотнями.

  • В країні люди вийшли на масові протести через попередні результати президентських виборів.
  • Офіційні дані такі: Лукашенко здобув 80,01% голосів, а його головна опонентка Світлана Тихановська – 10,12%.
  • Білоруси ж вважають, що вибори були сфальсифікованими, явка завищеною та багатьом не дали проголосувати.
  • Протести почались в різних білоруських містах, однак, епіцентром став Мінськ. Зрештою мирні демонстрації перетворились на сутички із силовиками. ОМОНівці розганяли протести, нещадно били людей, а також стріляли по мітингувальниках.
  • Окрім того, є жертви від жорстоких дій силовиків. Влада визнає загиблими 4 особи, правозахисники говорять про щонайменше 6 людей.
  • З 11 серпня білоруси оголосили всенародний страйк – багато хто не вийшов на роботу і не збирається – до того моменту, поки їм не покажуть справжні результати виборів.
  • Світ засуджує силові розгони та тортури в Білорусі. Наприклад, депутати Європарламенту назвали Лукашенка персоною нон грата.
  • Водночас жодних намірів йти на переговори із протестувальниками та сприяти дипломатичному вирішенню конфлікту Лукашенко не виявляє.
Теги за темою
Білорусь Новини політики Протести в Білорусі Андрій Шляхтін
Джерело матеріала
loader
loader