"Не хочемо робити з Білорусі другу Україну": Борель про протести і чому ЄС досі має справу з Лукашенко
"Не хочемо робити з Білорусі другу Україну": Борель про протести і чому ЄС досі має справу з Лукашенко

"Не хочемо робити з Білорусі другу Україну": Борель про протести і чому ЄС досі має справу з Лукашенко

Верховний представник Євросоюзу із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що ситуацію в Білорусі неможна порівнювати з українським сценарієм 2013-2014 років, а головна мета ЄС полягає в тому, щоб білоруси мали можливість вільно виражати свою думку. 

Про це він розповів в інтерв'ю іспанській газеті El Pais.

"Європейських прапорів немає на демонстраціях. І Євросоюз не має наміру перетворювати Білорусь на другу Україну. Ми повинні сприяти політичній реформі, але не виступати у ролі спотворюючого фактору, як нас можуть сприймати з російської сторони. Ця напруга між Європою та Росією закінчилася вогнем, насильством та розпадом української території, що досі триває", - зазначив він.

За словами Борреля, білоруси, на відміну від українців, "просто вимагають режиму громадянських свобод і прав", тому ЄС їх підтримуватиме. 

ЄС не визнає Лукашенка законним президентом Білорусі так само, як не визнає президента Венесуели Ніколаса Мадуро. "Тим не менш, хочемо ми того чи ні, вони контролюють уряд, і ми повинні продовжувати мати з ними справу, попри те, що не визнаємо їхню демократичну легітимність", – уточнив Боррель.

Окремо він висловився щодо Росії і підтвердив, що ЄС перебуває у постійному контакті з Кремлем: "Голова Ради розмовляв з президентом Путіним, а я - з міністром закордонних справ Лавровим, щоб уникнути непорозумінь і щоб російська сторона не ухвалила рішення, яке може дестабілізувати ситуацію".

Боррель пригадав, що ЄС визнавали президентські вибори в Білорусі фальшивими ще 2010 року. Тоді Лукашенко також жорстоко реагував на протестувальників.

"2006 року ми вже вводили санкції проти Лукашенка і 230 відповідальних осіб. Потім він почав боязкий рух в напрямку лібералізації, звільнив деяких політичних в'язнів. Нам хотілося вірити, що це хороший знак, і ми зняли усі санкції. Зрозуміло, що тепер доведеться повернути їх назад", - зазначив він. 

Нагадаємо:

  • У п'ятницю, 14 серпня, міністри закордонних справ Європейського Союзу погодились підготувати санкції проти Білорусі. 
  • Санкції будуть спрямовані не проти населення, а проти певних осіб, причетних до маніпуляцій з виборами і насильства над протестувальниками.
  • Головним скептиком у ЄСщодо санкцій проти Білорусі є Угорщина. Так, в МЗС Угорщини закликали "продовжувати діалог з Білоруссю і уникати її остракізму (боротьби проти політичних супротивників шляхом їх вигнання). 
  • Водночас депутати Європарламенту оголосили Олександра Лукашенка персоною нон ґрата в Євросоюзі і не визнають його переобраним президентом Білорусі. 
Джерело матеріала
loader
loader