Кулеба напередодні нового суду в справі нацгвардійця Марківа звернувся до Італії
Кулеба напередодні нового суду в справі нацгвардійця Марківа звернувся до Італії

Кулеба напередодні нового суду в справі нацгвардійця Марківа звернувся до Італії

Апеляційний процес у справі українського нацгвардійця Віталія Марківа розпочнеться в Італії 29 вересня. Україна вважає звинувачення, інкриміновані Марківу, необґрунтованими, а тому сподівається на справедливе рішення суду.

Про це заявив міністерств закордонних справ України Дмитро Кулеба на онлайнбрифінгу 28 серпня, пише УНІАН.

"Ми, безумовно, поважаємо італійську систему юстиції, але дуже чітко висловлюємо свої сподівання, що рішення стосовно Віталія Марківа буде справедливим та неупередженим, позбавленим будь-яких емоцій та некоректної інтерпретації фактів", - сказав Кулеба.

Зі слів голови українського МЗС, на засідання запрошено міжнародні правозахисні організації, які будуть здійснювати моніторинг судового процесу. Це має "запобігти можливим порушенням чи некоректним інтерпретаціям фактів, пов’язаних із цією справою, а також зафіксує можливі фактів тиску на суд з метою ухвалення підтвердження обвинувального вироку".

"Я сподіваюся, що міжнародні правозахисники почують наш заклик, долучаться до цієї справи і зрештою ми матимемо об’єктивний вирок, який подарує Віталію Марківу заслужену свободу", - додав Кулеба.

Нагадаємо, три роки тому Віталій Марків поїхав в Італію провідати матір, де місцеві поліцейські заарештували українця в аеропорту, звинувативши в причетності до вбивства італійського журналіста Андреа Роккеллі. У проросійській тамтешній пресі Марківа одразу називали вбивцею. Італійські прокурори заявляли, що у 2014 році він обстрілював кореспондентів з автомата, а потім скерував у них і мінометний розрахунок.

У липні 2014 року судді італійського міста Павія засудили Віталія Марківа до 24 років тюрми. Нині українця утримують у виправній колонії в Мілані, де відбувають покарання за особливо тяжкі злочини.

Джерело матеріала
loader
loader