КСУ визнав обмеження зарплат чиновникам на період карантину незаконним
КСУ визнав обмеження зарплат чиновникам на період карантину незаконним

КСУ визнав обмеження зарплат чиновникам на період карантину незаконним

КИЇВ. 28 серпня. УНН. Конституційний Суд України визнав рішення про встановлення на період дії карантинних обмежень зарплат чиновникам таким, що не відповідає Конституції. Про це повідомляє УНН з посиланням на відділ комунікації КСУ.

“Конституційний Суд України ухвалив Рішення у справі щодо конституційності встановлених на період дії карантину обмежень прав і свобод громадян… Рішенням Конституційного Суду України визнано такими, що не відповідають Конституції України (є неконституційними), положення: частин першої, третьої статті 29 Закону № 294; абзацу дев’ятого пункту 2 розділу 2 „Прикінцеві положення“ Закону № 553. Зазначені положення законів визнані неконституційними та втрачають чинність з дня ухвалення Конституційним Судом України цього рішення”, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що суб’єкт права на конституційне подання – Верховний Суд – звернувся до Конституційного Суду України з клопотанням визнати такими, що не відповідають Конституції України (є неконституційними), положення підпунктів 5, 6, 7, 14 пункту 3, абзацу шостого пункту 6 постанови Кабінету Міністрів України „Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та етапів послаблення протиепідемічних заходів“ від 20 травня 2020 року № 392 (далі – Постанова № 392), а також пунктів про самоізоляцію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Разумков заявив, що повертати зарплати чиновникам зарано, ще карантин не кінчився

Повідомляється, що Конституційний Суд України наголосив, що обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина є можливим у випадках, визначених Конституцією України. Таке обмеження може встановлюватися виключно законом – актом, ухваленим Верховною Радою України як єдиним органом законодавчої влади в Україні. Встановлення такого обмеження підзаконним актом суперечить Конституції України.

“Також Суд в своєму рішенні вказав таке: скасування чи зміна законом про Державний бюджет України обсягу прав і гарантій та законодавчого регулювання, передбачених у спеціальних законах, суперечить Конституції України. Установлення граничного розміру заробітної плати, грошового забезпечення працівників, службових і посадових осіб бюджетних установ, передбачене у квітні 2020 року та на період до завершення місяця, в якому відміняється карантин, установлений Кабінетом Міністрів України, є невизначеним щодо дії в часі та не забезпечує передбачуваності застосування цих норм права”, - вказано у повідомленні.

Зазначається, що заробітна плата та грошове забезпечення працівників Кабміну, службових і посадових осіб органів законодавчої та судової влади поставлені в залежність від виконавчої влади і обмеження передбачених оспорюваними положеннями статті 29 Закону № 294 виплат є допустимим за умов воєнного або надзвичайного стану, однак такого роду обмеження має запроваджуватися пропорційно, з встановленням чітких часових строків та у жорсткій відповідності до Конституції та законів України.

Вказано, що рішення Конституційного Суду України є обов’язковим, остаточним та таким, що не може бути оскаржено.

Нагадаємо, 29 квітня Кабмін встановив зарплати чиновникам до кінця карантину, з лімітом в 47 тис. грн.

Теги за темою
Конституційний суд
Джерело матеріала
loader
loader