Викрадення українців на окупованих територіях: МЗС закликає світ відреагувати
Викрадення українців на окупованих територіях: МЗС закликає світ відреагувати

Викрадення українців на окупованих територіях: МЗС закликає світ відреагувати

У МЗС України закликали міжнародну спільноту не оминати увагою долю людей, викрадених або зникли безвісти в окупованому Криму та на Донбасі. У більшості випадків наявні факти причетності до цього Росії.

Масові викрадення українців на окупованих землях

До міжнародного дня жертв насильницьких зникнень відповідну заяву оприлюднило МЗС України.

У міністерстві зазначають, що наразі прокуратура Криму та Севастополя здійснює процесуальне керівництво у 115 кримінальних провадженнях за 117 фактами насильницького зникнення, позбавлення волі та викрадення людей.

У більшості випадків виявили факти, що свідчать про причетність до зникнень російської окупаційної влади,
– йдеться у повідомленні.

Зафіксували також випадки залякувань родичів зниклих, свідків та відсутність ефективного розслідування. Більшість жертв насильницьких зникнень на окупованому півострові – кримські татари.

Викрадення належно не розслідували

  • У повідомленні нагадують про викраденого та вбитого в березні 2014 року Решата Аметова.
  • А також Ервіна Ібрагімова, члена регіонального Меджлісу Бахчисарая та виконавчого комітету Всесвітнього конгресу кримських татар, який відкрито висловлювався проти окупації. Його викрали 24 травня 2016 року. Доля чоловіка досі невідома.

В обох випадках правозахисники звинувачують окупаційну владу у відсутності ефективного розслідування.

Звернення України до міжнародних інстанцій

Міністерство нагадує: щодо насильницьких зникнень в окупованому Криму Україна у 2017 році подала до Міжнародного суду ООН позов проти Росії. У ній йшлося про порушення російською стороною Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

У МЗС додають, що світова спільнота має тримати такі порушення Росії у фокусі своєї постійної уваги та посилювати тиск на РФ.

Теги за темою
Росія Новини України Крим Новини політики МЗС України Війна на Донбасі анексія Криму Окуповані території Наталія Пристанська
Джерело матеріала
loader
loader