"Бандити з Армії Крайової": спалахнув скандал через відкриття меморіальної таблиці на Львівщині
"Бандити з Армії Крайової": спалахнув скандал через відкриття меморіальної таблиці на Львівщині

"Бандити з Армії Крайової": спалахнув скандал через відкриття меморіальної таблиці на Львівщині

Напередодні в Гуті-Пеняцькій Бродівського району на Львівщині відкрили меморіальну дошку з написом "бандити з Армії Крайової" (збройне польське підпілля часів Другої Світової війни – 24 канал). Через це посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцький звернувся до голови Бродівської райдержадміністрації Оксани Прокопець.

Відкриття меморіальної дошки "Бандити Армії Крайової": що відомо

Про відкриття меморіальної таблиці українцям загиблим в Гуті-Пеняцькій в неділю, 30 серпня, повідомила Червоноградська міська організація ВО "Свобода" у фейсбуці. Мовиться, що організацією заходу займалася бродівська "Свобода".

У дописі немає жодної згадки про "бандитів із Армії Крайової" та, судячи з історії редагування, не було раніше. Щоправда, свободівці дають посилання на слова військового капелана, отця Михайла Греділя, який заявив: "Ми – занадто толерантні до своїх ворогів".

Як на меморіал відреагували в Польщі

Власне про напис "Бандити з Армії Крайової" заявив посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцький. Водночас напис він назвав таким, що "вводить в оману та ображає". Про це пише польське видання Onet.

У своєму листі до Прокопець дипломат висловив "рішучий протест" і обурення проти дій "Свободи". Він підкреслив, що очікує на негайні кроки щодо "припинення на території, яка перебуває під порядкуванням Бродівської райдержадміністрації, демонстрації ненависті ітазневаги до тих, хто вже постраждав і не може вимагати правосуддя". Також Ціхоцький запитав очільницю Бродівської РДА, чи давало підлегле їй відомство дозвіл на зведення цього пам'ятника.

Я вірив і досі вірю, що Гута-Пеняцька може стати місцем відбудови процесу примирення між поляками й українцями, але я бачу, що в Україні є кола, які турбує кожен крок у правильному напрямку та які хотіли б з незрозумілих для мене причин скасувати кожен позитивний процес, нещодавно ініційований президентами Анджеєм Дудою та Володимиром Зеленським,
– наголосив посол Польщі в Україні.

Що відомо про трагічну долю Гути-Пеняцької

  • Сьогодні села з такою назвою вже немає. А існувало воно на теренах сучасного Бродівського району Львівської області. Зокрема, у грудні 1920 – вересні 1939 року перебувало у складі Бродівського повіту Тернопільського воєводства.
  • Нині поблизу Гути-Пеняцької розмістилися такі села: Голубиця, Жарків, Верхобуж, Підгірці, Ясенів.
  • У часи Другої світової війни Гута-Пеняцька була базою радянських і польський партизанських формувань.
  • 28 лютого 1944 року в селі знищили всі 172 будинки та замордували мирних жителів (за різними оцінками від 500 до 800 осіб, включно з жінками та дітьми).
  • За свідченнями старожилів села Підгірці, у спаленні Гути-Пеняцької брали участь три німецькі частини, підняті за тривогою. Причиною знищення села було зникнення двох німецьких офіцерів поблизу складів з боєприпасами, які розміщувалися у Підгірцях.

Що таке Армія Крайова?

Це підпільна польська військова організація часів Другої світової війни, що діяла в межах довоєнної території Польської держави, а також у Литві та Угорщині. АК була основною організацією польського опору, що боровся проти німецької окупації.
Теги за темою
Новини України Польша Новини політики Скандал Львів Історія Андрій Шляхтін
Джерело матеріала
loader
loader