В Україні стартувала виборча кампанія: що потрібно знати про місцеві вибори-2020
В Україні стартувала виборча кампанія: що потрібно знати про місцеві вибори-2020

В Україні стартувала виборча кампанія: що потрібно знати про місцеві вибори-2020

У суботу, 5 вересня, в Україні офіційно розпочався виборчий процес місцевих виборів. До дня проведення голосування - 25 жовтня - залишилося 50 днів.

Вибори-2020 відбудуться за новими правилами у зв'язку зі вступом в дію нового Виборчого кодексу, який набрав чинності від 1 січня поточного року.

  •  Для населених пунктів від 10 тис. жителів вибори відбуватимуться за пропорційною системою з відкритими списками місцевих організацій політичних партій, без можливості самовисування кандидатів. 
  • У територіальних громадах з кількістю виборців у 10 тисяч депутатів сільської, селищної, міської ради обиратимуть за мажоритарною системою в багатомандатних виборчих округах. Водночас до кожного округу може бути обрано не менше двох і не більше чотирьох депутатів.
  • Вибори передбачають дотримання в місцевих виборчих списках гендерної квоти - не менше 40% представників однієї статі в списку партії
  • Нова система висування кандидатів у депутати і формування нових видіввиборчих списків кандидатів: єдиного і територіальних виборчих списків.

    Відео В Україні наближаються місцеві вибори

    В Україні стартував новий політичний сезон: в ніч проти суботи запалав Мерседес нардепа Гео Лероса. За словами свідків, це був підпал. Двома днями раніше на трасі "Київ-Харків" юрба невідомих у балаклавах чинили напад на поплічників Ілля Киви з "Оппозиційної платформи – За життя". Все це має одне пояснення - місцеві вибори. До офіційного старту кампанії ще цілий тиждень. Із чим країна входить в нову політичну осінь – розкаже ТСН.

    В Україні наближаються місцеві вибори

До 25 жовтня має бути підготовлена низка організаційних заходів, передбачених календарним планом:

  • подання до Центрвиборчкому копій рішень керівних органів партій про участь у виборах їхніх місцевих організацій - до 6 вересня;
  • висування кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови - 15-24 вересня; 
  • оприлюднення відомостей про реєстрацію кандидатів - до 2 жовтня;
  • початок передвиборної агітації -  з наступного дня прийняття відповідною територіальною виборчою ухвалення рішення про реєстрацію кандидатів. Закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування.
  • відправка іменних запрошень виборцям - до 15 жовтня;
  • день голосування - 25 жовтня, від 08:00 до 20:00;
  • оголошення результатів - 3-6 листопада.

Водночас ЦВК не призначала виборів депутатів Донецької та Луганської обласних рад цієї осені. Йдеться про окуповані території Донбасу, а також про підконтрольні Україні території біля лінії розмежування. 

На місцевих виборах вперше голосувати дозволено там, де людина фактично живе, а не лише на дільниці, де вона зареєстрована. Також тепер можна змінити виборчу адресу через Інтернет. Зробити це можна до 10 вересня. Про те, як змінити свою виборчу адресу, читайте у матеріалі. 

Відео Уперше виборці можуть змінити адресу голосування через інтернет

Проголосувати може кожен. На цих місцевих виборах голосувати уже дозволено там, де людина фактично живе, а не там, де зареєстрована. Така можливість з'явилася вперше. А ще вперше змінити виборчу адресу українець може через інтернет. Але з цим варто поквапитись - лишився тільки тиждень часу. Змінити виборчу адресу можна до наступного четверга.  

Уперше виборці можуть змінити адресу голосування через інтернет
Джерело матеріала
loader
loader