Бюджет на 2021 рік Україна не зможе виконати без МВФ
Бюджет на 2021 рік Україна не зможе виконати без МВФ

Бюджет на 2021 рік Україна не зможе виконати без МВФ

Бюджет на 2021 рік Україна не зможе виконати без МВФ

14.09.2020

Оригінал на сторінці Тараcа Козака у Facebook

Уряд Дениса Шмигаля затвердив і передав до Верховної Ради проект бюджету на 2021 рік. Зі слів та слайдів із прес-конференції міністра фінансів Сергія Марченка, вдалося дізнатися, що нас очікує наступного року:

1. Гігантський дефіцит бюджету - 270 млрд грн. Двісті сімдесят мільярдів гривень! Це 6% від валового внутрішнього продукту України. Прийнятним у нормальних умовах вважається дефіцит до 3% ВВП.

Переживаю, що за умов високої корупції та за відсутності реформ правоохоронної та судової систем ці кошти може бути просто розкрадено.

Прихований дефіцит бюджету - державні гарантії. Зокрема, лише на будівництво доріг передбачено 71 млрд грн гарантій. Традиційно державні гарантії в Україні перетворюються на майбутні видатки бюджету.

Новини за темою

2. Середньорічний курс гривні до долара США очікується на рівні 29,1 грн/дол. Показник є цілком реальним, якщо не фінансувати згаданий вище дефіцит завдяки емісійним коштам Нацбанку.

3. Підвищення мінімальної заробітної плати до 6 тис. грн і 6,5 тис. грн з 1 січня та з 1 липня відповідно. Це потужний інфляційний чинник, який, за оцінкою Мінфіну, розжене інфляцію до 7,3%. Нацбанку доведеться піднімати облікову ставку.

Про іпотечні кредити менше 10% річних у гривні доведеться забути.

Моя оцінка проекту бюджету: хочеться жити на широку ногу, по-багатому, а в кишенях дірки.

Без допомоги МВФ, Світового банку та інших іноземних партнерів нам бюджет наступного року не виконати.

Тарас Козак

Редакція може не погоджуватися з думкою автора. Якщо ви хочете написати в рубрику "Думка", ознайомтеся з правилами публікацій і пишіть на [email protected]

#Держбюджет-2021 #проект бюджету #Кабмін Шмигаля #Верховна Рада #дефіцит бюджету #ВВП #реформа судової системи #курс гривні #підвищення мінімальної зарплати #фінансова допомога МВФ
Джерело: 112.ua
Теги за темою
Верховна Рада курс гривні ВВП
Джерело матеріала
loader
loader