Знищення корупційних схем на аграрних держпідприємствах зменшить дефіцит бюджету - нардеп Халімон
Знищення корупційних схем на аграрних держпідприємствах зменшить дефіцит бюджету - нардеп Халімон

Знищення корупційних схем на аграрних держпідприємствах зменшить дефіцит бюджету - нардеп Халімон

Знищення корупційних схем, пов'язаних з держпідприємствами, які займаються сільським господарством, допоможе істотно зменшити дефіцит державного бюджету.

Про це заявив під час пресконференції заявив народний депутат від партії "Слуга народу", заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Павло Халімон.

За його словами, у 2021 році недостача держбюджету становитиме близько 300 млрд грн. "Ми з моєю командою знайшли спосіб, як істотно поповнити ці надходження. Я, як член аграрного комітету, хочу з упевненістю заявити про те, що якщо побороти всі корупційні схеми, пов'язані з держпідприємствами, які займаються сільським господарством, то це дасть можливість поповнить держскарбницю", - наголосив депутат.

Зокрема, він каже, що протягом останніх років корупціонери продовжують вимивати мільярдні кошти з держпідприємств, а це доводить їх до банкрутства.

Халімон навів приклад, як через корупційні схеми держпідприємству "Дослідне господарство "Івківці" в Чернігівській області державі було завдано збитків понад 50 млн грн. Він розповів, що підприємство уклало договір з приватною структурою "Батьківщина", яка викуповувала урожай за заниженими цінами, але свої послуги з обробці землі вона за завищеними. "Крім того, що урожай продавався за безцінь, ще й послуги з посіву, внесення добрив і захисту рослин надавалися за завищеними цінами. В результаті державі було завдано збитків понад 50 млн грн", - зауважив народний депутат. 

Зловживання на підприємстві Івківці реклама

Правоохоронці провели перевірку і встановили факти зловживання службовим становищем посадових осіб цього підприємства. "Реальні масштаби зловживань я усвідомив, коли до мене звернувся фактичний господар підприємства, яке надавало послуги з посіву і внесення добрив, - колишній нардеп Олег Дмитренко. Він запропонував мені хабар в розмірі 40 млн грн для того, щоб продовжити свою незаконну діяльність",  - повідомив Халімон. Він також скахав, що написав про це заяву до Нацполіції вже наступного дня. 

Нардеп зауважує, що такі випадки не поодинокі, а тому агропідприємство Дмитренко здійснює таку ж незаконну діяльність і на інших держпідприємствах в Сумській і Запорізькій областях від 2016 року. За цими фактами також порушено кримінальні справи.

Своєю чергою, директор ДП "Дослідне господарство" Івківці "Олег Пищенко розповів, що очолив підприємство наприкінці серпня 2020 року. "Перші кроки, які я зробив, це проведення аналізу діяльності держпідприємства, і після проведення аналізу я звернувся в Національну академію аграрних наук з проханням призначити комісію для проведення фінансово-господарського аудиту підприємства, яким я керую. Але вже за результатами попереднього аналізу я можу сказати, що зловживання були дуже великими, і підприємство за чотири роки співпраці з приватною структурою "Батьківщина" дуже постраждало", повідомив Пищенко.

Учасники пресконференції висловили сподівання, що у даній справі буде винесено справедливе рішення, а боротьба з такими схемами продовжиться і допоможе викорінити корупцію.

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader