Росія намагалися вести несанкціонований відеозапис засідання ТКГ - Кравчук
Росія намагалися вести несанкціонований відеозапис засідання ТКГ - Кравчук

Росія намагалися вести несанкціонований відеозапис засідання ТКГ - Кравчук

Голова делегації України в Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук повідомив, що росіяни намагалися вести несанкціонований запис відео вчорашнього засідання ТКГ, яке проходило в режимі відеоконференції за участю делегацій України, Російської Федерації та за модераторства ОБСЄ. 

Про це перший президент України Леонід Кравчук розповів ТСН.ua.

"Ну, було так. Вони мабуть пишуть завжди, тому що це нікому не можна проконтролювати, бо сучасні технічні засоби це дозволяють. Вони поставили питання так: якщо не буде дозволено офіційно, щоб ТКГ проголосувала про те, що можна буде офіційно вести записи - аудіо і відео. Офіційно. Тому що, мовляв, кожна сторона, особливо звинувачували нас, Україну, що ми після таких перемовин, які проводяться у відеоформаціях, ми дозволяємо собі говорити, як вони кажуть, неправду", - сказав голова української делегації в ТКГ.

Кравчук також зазначив, що Хайді Грау, модератор, і офіційний представник ОБСЄ, сказала, що у світовій дипломатичній практиці не існує такого правила, щоб записувати повністю на відео або аудіо такі речі.

"Україна підтримала модератора і врешті решт після 3-годинної розмови без кінця і краю товкли воду в ступі, сам Гризлов, який був автором цієї пропозиції, зняв, офіційно сказав, раз так, я знімаю свою пропозицію. Але, мовляв, ми залишаємо за собою право записувати або фіксувати, як він сказав, ці розмови. Хайді Грау відреагувала негативно, і сказала, що вона спробує внести пропозицію офіційно, як тему, подати таким чином, щоб не порушувати міжнародної і дипломатичної практики, і якось уточнити або визначити, яким чином можна це зробити не на шкоду засіданням ТКГ у будь-якому форматі", - додав він.

Нагадаємо, у середу, 30 вересня, відбулося чергове засідання Тристоронньої контактної групи (ТКГ) в режимі відеоконференції за участю делегацій України, Російської Федерації та за модераторства ОБСЄ. Глава делегації України в Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук закликав Росію розблокувати переговори щодо врегулювання конфлікту на Донбасі. 

Раніше Кравчук пояснив, чому Україна не ставить на переговорах ТКГ питання про перенесення фізичних зустрічей з Мінська, а також заявив, що односторонніх інспекцій позицій військових на Донбасі у майбутньому не буде.

Відео Вітольда Фокіна звільнили з посади першого заступника голови української делегації ТКГ у Мінську

Вітольда Фокіна звільнили. Відсьогодні він не представляє Україну у ТКГ у Мінську. Відповідний указ з'явився на сайті президента України. У повідомленні констатується, що Вітольд Фокін відступив передусім від справедливої оцінки тимчасової окупації Росією Криму, та окремих районів Донецької та Луганської областей. Фокін трохи більше місяця перебував на посаді першого заступника голови української делегації в Тристоронній контактній групі. За цей час запам'ятався кількома скандальними заявами. Він називав бойовиків на сході Укараїни "повстанцями". А нещодавно заявив,  що не бачить на Донбасі війни між Україною та Росією, вважає, що бойові дії там ведуть найманці з 30-ти країн. Відставки Фокіна вимагала більшість політичних сил парламенту

Вітольда Фокіна звільнили з посади першого заступника голови української делегації ТКГ у Мінську
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader