Місцеперебування президента Киргизстану невідоме: в країні закрили кордони
Місцеперебування президента Киргизстану невідоме: в країні закрили кордони

Місцеперебування президента Киргизстану невідоме: в країні закрили кордони

Місцеперебування чинного президента Киргизстану Сооронбая Жеенбекова та прем'єр-міністра Кубатбека Боронова невідоме.

Про це повідомив заступник голови Ради безпеки країни Омурбек Суваналієв, пише "Интерфакс".

"З метою безпеки ухвалено рішення закрити кордон", - сказав він.

За словами Суваналієва, перші особи країни не з'являлися на публіці від початку протестних акцій. Президент оприлюднив декілька відеозвернень у Мережі, однак, де саме вони були записані - невідомо.

"Посадові особи, які покинули робочі місця, перебувають у конспіративних місцях. Сказати точно, де, ми не можемо, чимало із них ховаються. Частина з них, як Боронов, запевняє, що працює віддалено і у відставку не подавала. Таких реваншистів досить багато, що може призвести до масових зіткнень", - зазначив заступник очільника Радбезу.

Суваналієв додав, що політична ситуація у Киргизстані залишається напруженою, розгорнулася боротьба за владу між різними політичними силами.

"Ми вживаємо всіх заходів із силовим блоком, щоб не допустити зіткнень. Партії повинні сісти за стіл переговорів, щоб не дестабілізувати обстановку", - висловився він.

Нагадаємо, що увечері в понеділок, 5 жовтня, у Киргизстані спалахнули масові протести: тисячі людей вимагали анулювати результати виборів, вважаючи їх "сфальсифікованими на користь провладних партій".

Людей намагались розігнати світлошумовими гранатами, сльозогінним газом і водометами, але під натиском протестувальників поліції довелося відступити.

Протестувальники захопили парламент та адміністрацію президента і підпалили їх. Із СІЗО Держкомітету нацбезпеки звільнили експрезидента країни Алмазбека Атамбаєва, який перебував під арештом з минулого літа. 

Згодом результати парламентських виборів, які відбулися 4 жовтня, офіційно визнали недійсними. 

Відомо, що внаслідок масових протестів постраждали 1 002 особи. Сьогодні у країні прощаються із 19-річним хлопцем, який загинув у першу ніч заворушень у столиці. 

Третя ніч протестів у Бішкеку минула спокійно. Місто патрулювали, зокрема, тисячі добровольців.

Відео У Киргизстані з посад пішли прем'єр та спікер парламенту

Гучні відставки у Киргизстані. На тлі протестів через результати парламентських виборів з посад пішли прем'єр та спікер парламенту. А створена опозицією координаційна рада може оголосити імпічмент президенту. Напередодні у столиці - Бішкеку - демонстранти штурмували і підпалили урядові будівлі. Потім звільнили з СІЗО колишнього президента. Правоохоронці ж вдалися до силового розгону протесту - задіяли гранати та водомети. Вибори у цій країні відбулися 4 жовтня, а вже наступного дня спалахнули протести. 12 з 16-ти партій, що брали участь у голосуванні, твердять результати сфальсифікували. Про залякування та підкуп виборців заявили і міжнародні спостерігачі. Врешті ЦВК змушена була анулювати оголошені результати виборів.

У Киргизстані з посад пішли прем'єр та спікер парламенту
Джерело матеріала
loader
loader