В Україні розробили новий порядок організації харчування дітей у закладах освіти та у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.
Про це повідомили у Міністерстві охорони здоров'я.
Головний санітарний лікар Віктор Ляшко стверджує, що вперше на законодавчому рівні врегулюють питання щодо харчування дітей з особливими дієтичними потребами, як-от цукровий діабет, несприйняття глютену, лактози тощо.
У проєкті пропонують:.
заборонити до закупівлі, реалізації та пропонування дітям технологічно оброблених м'ясних та рибних страв (ковбас, сосисок, заморожених напівфабрикатів тощо), солодких газованих напоїв, енергетичних напої та будь-яких інших напоїв із вмістом доданих цукрів.
Обмежується добова кількість солі, цукру, борошняних та кондитерських виробів, жирів;.
змінити структуру харчування з урахуванням рекомендацій ВООЗ щодо принципів здорового харчування та з урахуванням фізіологічних потреб дітей;.
окремо приділити увагу організації харчування, відповідно до якого керівники закладів матимуть можливість вибрати найефективнішу модель організації харчування з урахуванням особливостей відповідного закладу.
Тобто впроваджувати кейтеринг, здаючи харчоблок закладу в оренду для організації харчування або власними силами закладу.
У МОЗ запрошують ознайомитися та долучитися до обговорення положень.
Між іншим, ще у серпні Главком повідомляв, що Кабінет міністрів України затвердив план заходів з реформування системи шкільного харчування, реалізацію якого обіцяли розпочати того ж місяця.
Перед цим уряд виділив 1 млрд грн на «Нову українську школу».