Нова ера космічних польотів: SpaceX запустила Crew Dragon з чотирма астронавтами на борту
Нова ера космічних польотів: SpaceX запустила Crew Dragon з чотирма астронавтами на борту

Нова ера космічних польотів: SpaceX запустила Crew Dragon з чотирма астронавтами на борту

Нова ера космічних польотів. Компанія Ілона Маска SpaceX, співпрацюючи з NASA, запустила перший регулярний рейс на Міжнародну космічну станцію. Туди вирушив корабель Crew Dragon Resilience. Як відбувався запуск – знають журналісти "5 каналу".

Хвилини до старту із завмиранням серця відраховують мільйони онлайн-глядачів. Ще десятки людей очікують побачити політ на власні очі. Запуск уже переносили через погодні умови. Трансляція – немов голлівудський фільм: десятки камер, зокрема в капсулі з астронавтами. За стартом спостерігає особисто віцепрезидент США Майк Пенс.

"Дуже пишаюся тим, що маю змогу побачити роботу десятків фахівців, які, попри всі перепони, змогли зробити це 2020–го, такого шаленого року", – розповіла мешканка Маямі Софія Джиланза.

Ракета-носій Falcon 9 стартує з космодрому на мисі Канаверал о 2:37 за київським часом. І вже за 9 хвилин після запуску перший її ступінь успішно сідає на спеціальну платформу в Атлантичному океані. Саме її використовуватимуть і в майбутніх польотах. Під час пілотованих місій такого ще ніколи не робили.

"Це великий день для Сполучених Штатів Америки та Японії. Ми з нетерпінням очікуємо ще багатьох років чудового партнерства не лише на орбіті Землі, а й поза її межами", – заявів директор NASA Джим Брайнденстайн.

Це другий пілотований політ корабля SpaceX до Міжнародної космічної станції. А ще перший суто комерційний запуск для американської космонавтики. Вперше старт повністю контролювали фахівці компанії Ілона Маска. Вони й керують польотом. Сполучені Штати відкрили нову сторінку в історії вітчизняної астронавтики.

"Під час цієї місії багато що відбудеться вперше. Це перший комерційний політ, ще один приклад успішної співпраці приватної компанії з національним агентством. Ми дуже схвильовані", – повідомила заступниця глави NASA з програми пілотованих польотів Кеті Людерс.

Місія під назвою Crew-1 – перша з шести запланованих до МКС за контрактом між NASA та SpaceX. Аналогічні запуски мають намір виконувати що півроку. Політ – найдовший та найамбітніший в історії підкорення Космосу. Астронавти перебуватимуть на МКС близько шести місяців. Проводитимуть дослідження, виходитимуть у відкритий космос, а ще спробують "перепаркувати" свій корабель. Повернутися на Землю екіпаж має навесні наступного року.

"Упродовж 15 місяців ми повинні здійснити шість запусків Crew Dragon. Запускатимемо кораблі на орбіту безперервно. Це справді нова віха в історії підкорення Космосу людством", повідомила президентка компанії SpaceX Ґвен Шотвелл.

Уперше в історії на Міжнародну космічну станцію одночасно вирушили четверо космонавтів. Троє з них – американці. Командир екіпажу – 51-річний астронавт NASA Майкл ГОпкінс - полковник американських космічних сил. 6 років тому він уже двічі виходив у відкритий космос і провів там майже 13 годин. Ще один представник NASA – Віктор Гловер із Каліфорнії. Він – льотчик-випробувач і в Космос вирушає вперше. Шеннон Вокер із Техасу – за фахом фізик, працювала на МКС 2010-го та провела в космосі 163 дні. Найдосвідченіший член екіпажу – японець – Соїчі Ногучі. Свій перший політ у космос здійснив 2005 року на "Шаттлі". Тричі виходив у відкритий космос і провів там 20 годин.

"У липні уряд Японії підписав із НАСА спільну декларацію про співпрацю в Космосі. Ми плануємо розширити наше партнерство та разом підкорити ще й Місяць", – заявив гендиректор компанії космічних польотів JAXA Хіроші Сасакі.

Для свого корабля астронавти обрали назву Resilience, що в перекладі означає "стійкість". Crew Dragon – перший апарат приватної компанії, який доправляє людей у космос. У травні компанія Ілона Маска здійснила експериментальний запуск. Відправила до МКС двох астронавтів і за два місяці повернула їх назад. Це був перший суто американський політ на орбіту за 9 років. А нинішній запуск став першою повноцінною пілотованою місією SpaceX. 

Вероніка Орєхова, "5 канал"

Джерело матеріала
loader
loader