Українців попереджатимуть про посилення карантину за тиждень – постанова ВР
Українців попереджатимуть про посилення карантину за тиждень – постанова ВР

Українців попереджатимуть про посилення карантину за тиждень – постанова ВР

Верховна Рада зобов'язала Кабінет міністрів заздалегідь попереджати про посилення карантинних заходів. За відповідну постанову "Про своєчасне інформування громадян у разі посилення протиепідемічних заходів з метою належної підготовки до такого посилення" (№4320) проголосували 303 з 368 народних депутатів, зареєстрованих в сесійній залі. Документ опубліковано на сайті парламенту.

Згідно з постановою, уряд зобов'язаний заздалегідь повідомити громадян про наміри щодо запровадження локдауну та заходи з підтримки, які будуть вжиті у зв'язку з цим, що дозволить уникнути соціальної напруги та належним чином підготуватися громадянам до початку дії нових карантинних правил.

Йдеться про такі карантинні заборони для запобігання поширенню COVID-19:

  • регулярних та нерегулярних перевезень пасажирів автомобільним, залізничним транспортом, міським електротранспортом, метрополітеном у міському сполученні;
  • відвідування навчальних закладів здобувачами освіти;
  • прийому відвідувачів суб'єктами господарювання, які здійснюють діяльність у сфері культури;
  • прийому відвідувачів в кінотеатрах;
  • прийому відвідувачів суб'єктами господарювання, які здійснюють діяльність у сфері громадського харчування (барів, ресторанів, кафе і т.п.);
  • прийому відвідувачів в торгово-розважальних центрах;
  • прийому відвідувачів суб'єктами господарювання, які здійснюють діяльність в сфері торговельного та побутового обслуговування населення;
  • залишати місця свого проживання.

ВР пропонує уряду вводити на відповідній території більше одного із зазначених вище заходів виключно за умови оприлюднення такого рішення не пізніше ніж за сім календарних днів до початку їх дії.

"Не пізніше ніж за сім календарних днів до початку дії двох і більше зазначених заходів проінформувати про програми (заходи), які будуть введені для підтримки вразливих груп населення, працівників і суб'єктів господарювання, зокрема з організації перевезень працівників до місця роботи і у зворотному напрямку", – йдеться в пояснювальній записці до постанови.

Крім цього, необхідно не пізніше ніж за сім календарних днів до початку дії двох і більше таких заходів внести в Верховну Раду проект закону про державну підтримку та пільги для населення і бізнесу, які будуть відчувати негативні наслідки у зв'язку з посиленням карантину.

Нагадаємо, на сьогоднішньому засіданні Верховної Ради прем'єр міністр Денис Шмигаль заявив, що якщо ігнорувати карантин вихідного дня, то кількість хворих на COVID-19 збільшиться і тоді країні не уникнути локдауну.

Джерело матеріала
loader
loader