Президентка Молдови Санду заявила, що проведе перші зустрічі з президентами Румунії та України
Президентка Молдови Санду заявила, що проведе перші зустрічі з президентами Румунії та України

Президентка Молдови Санду заявила, що проведе перші зустрічі з президентами Румунії та України

Новообрана президентка Молдови Майя Санду заявила, що після того, як офіційно вступить на посаду, перші зустрічі  проведе з лідерами сусідніх країн - Румунії та України.

Про це переможниця президентських виборів заявила під час брифінгу 25 листопада. 

"У перші два тижні після інавгурації ми організуємо візит до Кишинева президента Румунії Клауса Йоханніса. Також буде організована зустріч з президентом України Володимиром Зеленським", - сказала Санду.

Вона назвала "позитивну зовнішню політику" першим з трьох своїх пріоритетів на посаді. Два інші обов'язкові пункти - це бюджетна політика і боротьба з корупцією. Санду наголосида: докладе зусиль для того, щоб "вивести Молдову з міжнародної ізоляції", а за перші два тижні (після перемоги на виборах - Ред.) "вдалося вивести зовнішню політику з коми".

"Під час кампанії я виступала за відкритість, активність в міжнародних відносинах, де Молдова повинна вести себе гідно, а до неї - ставитися з повагою, як того заслуговують громадяни. Зроблю все можливе, щоб Молдова мала хороші, прагматичні відносини, засновані на взаємоповазі, як зі Сходом, так і з Заходом", - заявила глава держави. 

За словами Санду, вона також проситиме у країн-партнерів допомоги задля подолання епідеміологічної та економічної кризи. Зокрема, йдеться про надання медичного обладнання для лікування увцієнтів з коронавірусом, апаратів ШВЛ, радіографії, яких бракує ліків, тестів, захисного одягу". 

Президентка також має наміру обговорювати з ЄС і Румунією поставки вакцин проти COVID-19 найближчим часом.

Нагадаємо, Центральна виборча комісія Молдови оголосила Маю Сандупереможницею виборів президента. Вона обігнала у другому турі Ігоря Додона. Єпроєвропейську політикиню підтримали 57% виборців. 

Відео Молдовська поразка Кремля: Мая Санду посіла найвищу державну посаду у країні

Тектонічний зсув відбувся у Молдові - ще одна жінка - на найвищій державній посаді. Новообрану Майю Санду і розгром ще чинного до січня президента Додона уже називають принизливою поразкою Кремля. Західна преса вважає  вибори у нашої сусідки своєрідним референдумом. Головне питання якого - Росія чи Європа?  

Молдовська поразка Кремля: Мая Санду посіла найвищу державну посаду у країні
ТСН. Тиждень
  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber

 

Автор:
Олена Капнік
Джерело матеріала
loader
loader