Україна візьме багатомільйонні кредити, аби закупити громадський транспорт – що відомо
Україна візьме багатомільйонні кредити, аби закупити громадський транспорт – що відомо

Україна візьме багатомільйонні кредити, аби закупити громадський транспорт – що відомо

Сьогодні, 9 грудня, Кабмін та Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) уклали 3 кредитні угоди на загальну суму 640 млн євро для реалізації пріоритетних проектів у сферах транспорту та інфраструктури. Про це повідомила прес-служба Міністерства інфраструктури з посиланням на главу відомства Владислава Криклія. 

Криклій розповів подробиці про угоду: "Сьогодні було укладено одразу 3 кредитних угоди з банком, згідно з якими Україна отримає 640 млн євро на поліпшення інфраструктури в Східному регіоні, оновлення дорожньої мережі Луганщини, а також на закупівлю електричного громадського транспорту майже у 20 українських містах".

Уже відомо, що 340 млн євро ЄІБ направить на відновлення і поліпшення ключової соціальної та транспортної інфраструктури в східному регіоні: "Це школи, дитсадки, лікарні, поштові відділення, вуличне освітлення, каналізаційні системи, а також муніципальний транспорт і відповідна інфраструктура для нього. У підсумку, такі зміни принесуть користь близько 14 мільйонам українців, які проживають на цих територіях".

Ще 100 млн євро кредиту ЄІБ надасть на відновлення дорожньої мережі Луганщини, а саме на виконання ремонтних робіт на двох ділянках автодороги Р-66 КПП "Демино-Олександрівка" – Сватове – Лисичанськ – Луганськ в рамках проекту "Східна Україна: возз'єднання, відновлення і відродження".

Згідно з повідомленням, 200 млн євро ЄІБ підуть на реалізацію проекту "Міський громадський транспорт України II", який передбачає закупівлю виключно електричного громадського транспорту – трамваїв, тролейбусів, електробусів, вагонів метро, ​​а також будівництво та оновлення трамвайних і тролейбусних ліній, заміну тягових підстанцій.

"Вже попередньо визначені 18 міст-учасників проекту: Сєвєродонецьк, Вінниця, Ужгород, Черкаси, Кременчук, Біла Церква, Мелітополь, Кам'янське, Хмельницький, Тернопіль, Кривий Ріг, Дніпро, Луцьк, Запоріжжя, Львів, Полтава, Одеса і Чернівці. Їх остаточний перелік буде сформований після ратифікації угоди з банком", – сказано в повідомленні.

18 листопада 2020 року Кабінет Міністрів перерозподілив 209,8 млн грн бюджетного кредиту на реалізацію інвестиційних проектів з розвитку міського громадського транспорту в Україні.

Міністерство інфраструктури та Європейський інвестиційний банк продовжують підготовку другої фази проекту "Міський громадський транспорт України II" та попередньо визначили 18 міст-учасників проекту.

Джерело матеріала
loader
loader