У Росії ухвалили закон про цензуру в інтернеті: що тепер зміниться
У Росії ухвалили закон про цензуру в інтернеті: що тепер зміниться

У Росії ухвалили закон про цензуру в інтернеті: що тепер зміниться

Держдума Росії ухвалила в останньому читанні резонансний закон про заборону цензури з боку інтернет-порталів. Відомо, що закон безпосередньо стосується ютубу та фейсбуку.

За закон проголосували 23 грудня. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Що передбачає закон

  • Тепер Роскомнадзор зможе блокувати інтернет-ресурси, що обмежують інформацію на території Росії за ознаками національності, мови, походження та інших критеріїв. Блокування може послідувати за "дискримінацію щодо матеріалів російських засобів масової інформації".
  • Блокування ініціюватиме Генпрокуратура за погодженням з МЗС Росії.
  • Ресурси, які будуть помічені в порушенні нового закону, потраплять до спеціального списку сайтів, "причетних до порушень основоположних прав і свобод людини, прав і свобод громадян Росії".
  • Роскомнадзор буде вводити обмежувальні заходи до цього списку.

Зауважимо, що ця правова ініціатива викликала великий суспільний резонанс, оскільки вона дає можливість блокування сервісу YouTube, соцмереж Facebook і Twitter, а також будь-яких інших сайтів, які, на думку влади РФ, здійснюють цензуру щодо російських ЗМІ.

З 1 листопада у Росії набрала чинності значна частина положень так званого закону про "суверенний Рунет". Це фактично означає, що інтернет у Росії став ізольованим.

Документ зобов'язує інтернет-провайдерів встановлювати обладнання, яке при виникненні загроз безпечній роботі мережі дозволить Роскомнадзору здійснювати централізоване управління нею. Простіше кажучи, відомство зможе відключати російський сегмент інтернету від всесвітньої мережі.

Теги за темою
Росія Новини політики Соцмережі Facebook Twitter Інтернет Альона Захарова
Джерело матеріала
loader
loader