Треба повернути: посольство України звернулося до Боснії щодо подарованої Лаврову ікони
Треба повернути: посольство України звернулося до Боснії щодо подарованої Лаврову ікони

Треба повернути: посольство України звернулося до Боснії щодо подарованої Лаврову ікони

Українське посольство України в Боснії та Герцеговині закликало повернути Україні ікону, яку подарували очільнику МЗС Росії Сергієву Лаврову. Цю ікону свого часу вивезли з окупованого Луганська. Однак, як вона опинилася в Боснії, – невідомо.

Нова заява посольства України в Боснії щодо ікони

Як зауважив посол України в Хорватії та за сумісництвом у Боснії та Герцеговині Василь Кирилич, українське диппредставництво наполягає на невідкладному наданні інформації з боку офіційного Сараєва, яким чином потрапила на територію цієї країни українська ікона. Про це повідомляє "Українська правда".

За словами Кирилича, під час останньої зустрічі у місцевому МЗС 24 грудня боснійсько-герцеговинська сторона не надала відповіді на це питання.

Відсутність відповіді або зволікання з нею дають підстави вважати незаконним переміщення ікони на територію Боснії та Герцеговини. Це питання є принциповим, і відповідь на нього має бути швидкою й однозначною. Не медійною, а офіційною,
– наголосив український посол.

Водночас він підкреслив, "якщо зроблено вже перший крок – повернуто ікону до Сараєво (ця інформація є офіційно не підтвердженою), то треба зробити другий – повернути її Україні".

Коротко про історію з українською іконою, Боснією та Лавровим

  • Очільник російського МЗС Сергій Лавров відвідав Боснію 14 грудня. Під час візиту голова Республіки Сербської та член президіуму Боснії та Герцеговини Мілорад Додік подарував йому ікону.
  • У відповідь посольство України в Боснії направило ноту протесту. З документу випливає, що мовиться про 300-річну українську ікону, вивезену з окупованого Луганська. На звороті ікони є печатка Українського Народного комітету культури за 1920 рік.
  • Водночас через історією з іконою прокуратура Боснії порушила кримінальну справу. Правоохоронці з'ясовують, як вона потрапила до країни.
  • 23 грудня МЗС Росії повідомило, що передало ікону в посольство Боснії та Герцеговини.
  • А 25 числа посол Боснії в Росії Желько Самарджія заявив, що особисто привіз ікону з Москви та передав її в офіс голови президії Боснії і Герцеговини Мілорада Додіка.
Теги за темою
Росія Новини України Новини політики Україна – Росія Андрій Шляхтін Новини культури
Джерело матеріала
loader
loader