Масові заворушення у США: як відреагували світові лідери на протести у Вашингтоні
Масові заворушення у США: як відреагували світові лідери на протести у Вашингтоні

Масові заворушення у США: як відреагували світові лідери на протести у Вашингтоні

Вдень 6 січня прихильники Дональда Трампа зібралися біля будівлі Конгресу на протести через результати виборів в США. Сам Дональд Трамп заявив що не визнає поразку. Протестувальники штурмували будівлю Конгресу, перервавши засідання, між ними і поліцією відбулися сутички.

ТСН.uaзібрала реакцію світових лідерів на протести в США.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що  вибір американців необхідно поважати.

"Шокуючі сцени у Вашингтоні. Результати демократичних виборів необхідно поважати", - заявив генсек НАТО.

Shocking scenes in Washington, D.C. The outcome of this democratic election must be respected.

— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) January 6, 2021

Премьер Великої Британії Борис Джонсон назвав те, що відбувається "ганебним" і закликав до мирного передавання влади.

"Сполучені Штати виступають за демократію у світі, і зараз життєво важливо, щоб відбулася мирна і впорядкована передача влади", - написав Джонсон.

Disgraceful scenes in U.S. Congress. The United States stands for democracy around the world and it is now vital that there should be a peaceful and orderly transfer of power.

— Boris Johnson (@BorisJohnson) January 6, 2021

Глава Європарламенту Давид Сассолі теж наголосив, що демократичні вибори повинні поважатися.

"Демократичні голоси потрібно поважати. Ми впевнені, що США забезпечать захист норм демократії", - заявив очільник Європарламенту.

Deeply concerning scenes from the US Capitol tonight. Democratic votes must be respected. We are certain the US will ensure that the rules of democracy are protected.

— David Sassoli (@EP_President) January 6, 2021

Глава МЗС ФРН написав в Twitter, що "Трамп і його прихильники повинні нарешті прийняти рішення американських виборців і перестати топтати демократію".

"Вороги демократії зрадіють цим незбагненним кадрів з Вашингтона. Безладні слова перетворюються в насильницькі дії - на сходах, а тепер і в Капітолії. Зневага до демократичних інститутів призводить до руйнівних наслідків. Трамп і його прихильники повинні нарешті прийняти рішення американського народу і припинити зневажати демократію", - написав Гайко Маас.

Die Feinde der Demokratie werden sich über diese unfassbaren Bilder aus #WashingtonDC freuen. Aus aufrührerischen Worten werden gewaltsame Taten - auf den Stufen des Reichstages, und jetzt im #Capitol. Die Verachtung demokratischer Institutionen hat verheerende Auswirkungen. (1)

— Heiko Maas (@HeikoMaas) January 6, 2021

У Туреччині заявили, що Анкара закликає всі сторони в США до "стриманості і здорового глузду".

"Ми із занепокоєнням стежимо за подіями в США і закликаємо сторони до спокою. Ми віримо, що проблеми завжди будуть вирішуватися в рамках закону і демократії. Туреччина завжди виступала за закон і демократію", - сказано в заяві парламенту Туреччини.

We follow the events in the USA with concern and invite the parties to calmness. We believe that problems will always be solved within law and democracy. As Turkey, we have always been in favor of the law and democracy and we recommend it to everyone.

— Prof. Dr. Mustafa Şentop (@MustafaSentop) January 6, 2021

Очільник МЗС Канади наголосив, що країна "глибоко вражена ситуацією у Вашингтоні" і закликає до демократії.

"Мирне передавання влади має фундаментальне значення для демократії - вона повинна тривати і триватиме. Ми уважно стежимо за розвитком подій і подумки з американським народом", - написав Франсуа-Філліп Шампань в Twitter.

Canada is deeply shocked by the situation in Washington DC. The peaceful transition of power is fundamental to democracy - it must continue and it will.

We are following developments closely and our thoughts are with the American people.

— François-Philippe Champagne (FPC) (@FP_Champagne) January 6, 2021

В українському МЗС теж висловили стурбованість через масові протести в США. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба наголосив, що США потрібно якнайшвидше відновити верховенство права.

"Стурбований подіями у Вашингтоні. Впевнений, що американська демократія впорається із цим викликом. Відновити верховенство права та демократичних процедур потрібно якнайшвидше. Це важливо не лише для США, а й для України та всього демократичного світу", - написав Кулеба. 

Стурбований подіями у Вашингтоні. Впевнений, що американська демократія впорається із цим викликом. Відновити верховенство права та демократичних процедур потрібно якнайшвидше. Це важливо не лише для США, а й для України та всього демократичного світу.

— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) January 6, 2021

Прем'єр Іспанії Педро Санчес висловив сподівання, що Джо Байден об'єднає американський народ і здолає напругу в суспільстві.

"Я з занепокоєнням стежу за новинами, які приходять з Капітолія у Вашингтоні. Я впевнений в силі американської демократії. Новий президент Джо Байден подолає стадію напруги, об'єднавши американський народ ", - зазначив він.

Sigo con preocupación las noticias que llegan desde el Capitolio en Washington. Confío en la fortaleza de la democracia de EE.UU.
La nueva presidencia de @JoeBiden superará la etapa de crispación, uniendo al pueblo estadounidense.

— Pedro Sánchez (@sanchezcastejon) January 6, 2021

Нагадаємо, у Вашингтоні зібралися на протест прихильники Трампа, які вважають, що саме він переміг на президентських виборах 2020 року. Трамп виступив з промовою, заявивши, що не визнає програш.

Своєю чергою, віцепрезидент Сполучених Штатів Майк Пенс закликав зупинити насильство і попередив, що протестувальників, які увірвалися до Конгресу, притягнуть до відповідальності.

Відео Політичне шоу: Конгрес США починає затверджувати новообраного президента

Буденна процедура перетворилася на гостросюжетне політичне шоу для всього світу. Американський Конгрес просто зараз починає затверджувати новообраного президента. Зазвичай це коротка формальність, але не цього разу. Подробиці розкаже ТСН.    

Політичне шоу: Конгрес США починає затверджувати новообраного президента
ТСН. 19:30
  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber
Автор:
Анастасія Курило
Джерело матеріала
loader
loader