Російський суд засудив трьох кримських татар до колонії суворого режиму: Україна вимагає скасувати вироки
Російський суд засудив трьох кримських татар до колонії суворого режиму: Україна вимагає скасувати вироки

Російський суд засудив трьох кримських татар до колонії суворого режиму: Україна вимагає скасувати вироки

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв’язку із рішенням російського суду про засудження трьох українців за сфабрикованими звинуваченнями у справі "Хізб ут-Тахрір". Дипвідомство вимагає від РФ скасувати вирок та негайно звільнити трьох кримських татар.

Про це йдеться в заяві МЗС.

Зокрема,російський суд засудив Енвера Омерова до 18 років, Айдера Джапарова до 17 років та Різу Омерова до 13 років колонії суворого режиму. Їм закидають "організацію та участь в діяльності терористичної організації та насильницьке захоплення й утримання влади". МЗС назвало рішення російського суду "ганебним", а обвинувачення щодо трьох українців - сфабрикованими.

Крім того, українські дипломати заявляють, що "слідство" та "судовий процес" відбувалися із численними процедурними порушеннями, ігноруючи докази захисту про непричетність обвинувачуваних до інкримінованих звинувачень.

"Зазначені вироки є черговим доказом використання російської судової системи, яка не має нічого спільно з правосуддям, для продовження політики переслідувань кримських татар та придушень будь-яких ознак інакомислення в окупованому Криму", - заявила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова. 

У МЗС наголосили, що вимагають від Росії скасувати рішення суду і негайно звільнити Енвера і Різу Омерових, Айдера Джаппарова, а також усіх незаконно утримуваних громадян України. Також міністерство закордонних справ України закликає міжнародну спільноту засудити політичні переслідування українців і посилити політико-дипломатичний тиск на РФ "з метою звільнення незаконно затриманих нею українців та кримських татар".

"Росія повинна припинити системні політичні переслідування в тимчасово окупованому Криму і дотримуватись своїх зобов’язань як держава-окупант відповідно до міжнародного права", - йдеться в заяві МЗС.

Відео Російські силовики затримали понад сотню кримських татар, які прямували на суд у Ростові

Забрали паспорти і не випускають з окупованого півострова. Понад сотню кримських татар, які прямували на суд у Ростові, затримали російські силовики на Керченському мості. Всі кримці їхали підтримати співвітчизників у Південному Окружному військовому суді - там сьогодні мають винести вирок фігурантам так званої Червоногвардійської групи у справі "Хізб ут-Тахрір". Автобуси з кримcькими татарами зупинили російські ДПС, зібрали паспорти пасажирів і посвідчення водіїв. Деяким людям за проїзд погрожують штрафом. Як повідомляє громадська організація Кримська солідарність - поліцейські пояснили це  необхідною перевіркою особи за базою даних.

Російські силовики затримали понад сотню кримських татар, які прямували на суд у Ростові
ТСН. Ранок
  • Facebook 2
  • Twitter
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber
Автор:
Анастасія Курило
Джерело матеріала
loader
loader