Від 13 до 18 років за ґратами: суд РФ засудив трьох кримських татар до колонії суворого режиму
Від 13 до 18 років за ґратами: суд РФ засудив трьох кримських татар до колонії суворого режиму

Від 13 до 18 років за ґратами: суд РФ засудив трьох кримських татар до колонії суворого режиму

У Ростові-на-Дону Південний окружний суд приговорив трьох обвинувачуваних у справі "Хізб ут-Тахрір" Енвера Омерова, Різу Омерова та Айдера Джаппарова до колонії суворого режиму. Енверу Омерову присудили 18 років, Різу – 13, Джаппарову – 16 років позбавлення волі. Про це повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у Facebook

"Згідно з вироком суду, кожен з них перших два роки ув'язнення буде утримуватися у тюрмі", – зазначила вона.

Крім того, окупанти вночі затримали та понад 8 годин утримували на Керченському мосту приблизно 120 кримських татар, які їхали підтримати обвинувачуваних. Як пише "Кримська солідарність", силовики забрали документи кримських татар та фотографували їх. 

МЗС на сайті висловило протест у зв'язку з вироками громадянам України.

"Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв'язку із ганебним рішенням Південного окружного військового суду Російської Федерації від 12 січня 2021 року про засудження трьох громадян України – Айдера Джаппарова, Енвера Омерова та Різи Омерова у справі "Білогорської групи Хізб ут-Тахрір" за сфабрикованими звинуваченнями в "організації та участі в діяльності терористичної організації та насильницькому захопленні й утриманні влади". Вони були незаконно затримані на території тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим силовими структурами окупаційної адміністрації РФ 10 червня 2019 року та у порушення норм міжнародного права переміщені на територію Росії до м. Ростов-на-Дону", – йдеться у заяві МЗС України.

Процес над затриманими відбувався з процедурними порушеннями, "слідство" ігнорувало докази захисту про непричетність обвинувачуваних до тероризму.

Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова повідомила: "Зазначені вироки є черговим доказом використання російської судової системи, яка не має нічого спільно з правосуддям, для продовження політики переслідувань кримських татар та придушень будь-яких ознак інакомислення в окупованому Криму".

Як повідомляє 5.UA, 15 грудня 2020 року Україна представила Європейському Союзу концепцію "Кримської платформи". 

Джерело матеріала
loader
loader