/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F422%2Ff30ae1b4bea62bde601a0ac43d954a3b.jpg)
На Землю повернулось вино, яке рік перебувало у Космосі
Ящик з дванадцятьма пляшками вина, які пробули цілий рік на борту Міжнародної космічної станції (МКС), повернувся на Землю.
Разом з “червоним сухим” повернули та виноградну лозу відомих сортів — Мерло і Каберне Совіньон.
Після виконаної місії капсула SpaceX Dragon приземлилася в Мексиканській затоці.
Про це повідомляє The Guardian, пише agronews.
Продукти були відправлені на МКС компанією Space Cargo Unlimited, спеціалізацією якої є біологічні дослідження в космосі.
Протягом року вино і лоза піддавалися впливу невагомості та підвищених доз радіації, ніж на поверхні планети.
Метою вчених було зрозуміти, як зробити та вино і лозу більш витривалими на Землі, клімат якої змінюється.
Цікаво, що на Землі зберігалися “близнюки” цих продуктів — таке ж вино і така ж лоза.
Вони перебували в однакових умовах у спеціальних циліндрах.
Тепер ученим належить з’ясувати, які зміни відбулися з “земним” і “космічним” вином і лозою.
Пляшки планують відкоркувати в кінці лютого в Бордо, в рамках спеціальної дегустації.
Французькі сомельє оцінять смак вина і повідомлять, як на нього вплинула мікрогравітація і підвищена радіація.
Також напій буде перевірений в лабораторії.

