За рік прибуток банківської системи України впав на третину
За рік прибуток банківської системи України впав на третину

За рік прибуток банківської системи України впав на третину

Коронакриза погіршила фінансовий стан банків / фото УНІАН Володимир Гонтар

Українські банки у 2020 році отримали 41,3 млрд грн чистого прибутку, що на 29% менше, ніж у 2019 році, коли банківський сектор заробив 58,4 млрд грн.

Про це повідомила прес-служба Національного банку України.

Відзначається, що коронакриза погіршила фінансовий стан банків, проте менш відчутно, ніж очікувалося навесні 2020 року. Кількість збиткових банків не зросла. У 2020 році з 73 платоспроможних банків 65 були прибутковими та отримали чистий прибуток 47,7 млрд грн, що перекрило збитки 8 банків на загальну суму 6,4 млрд грн.

"Банки проходять коронакризу впевнено і з істотним запасом міцності. Попри загальний спад ділової активності та зниження вартості фондування, банківський сектор України залишається високоприбутковим. За результатами 2020 року операційна прибутковість банків була високою, а відображені кредитні збитки не надмірними. Ми очікуємо, що в середньостроковій перспективі ризики зниження прибутковості банків будуть зберігатися", - цитує прес-служба главу НБУ Кирила Шевченка.

За його словами, ці ризики частково можна компенсувати, підвищуючи операційну ефективність. Також на прибуток тиснутимуть відрахування в резерви - отже, прибутковість банків дещо ослабне, але залишатиметься на достатньому рівні для збереження інтересу з боку інвесторів, підкреслив Шевченко.

За даними регулятора, прибуток сектора дуже концентрований: "ПриватБанк" сформував 61% всього прибутку (25,3 млрд грн), а п'ять найприбутковіших банків - 89% прибутку.

"Найгірший фінансовий результат був у IV кварталі 2020 року через підвищені відрахування в резерви. У жовтні-грудні 2020 року чистий фінансовий результат банків склав 3,7 млрд грн, що на 73% менше результату III кварталу 2020 року і на 63% менше, якщо порівняти з аналогічним кварталом 2019 року", - сказано в повідомленні.

Також наголошується, що в цілому формування резервів під очікувані збитки стало основною причиною погіршення фінансового результату у 2020 році. Ряд банків визнали погіршення якості активів через фінансові труднощі позичальників. У зв'язку з цим відповідні витрати на резерви за кредитами у 2020 році зросли на 91% - до 20,8 млрд грн проти 10,9 млрд грн у 2019 році.

Загальне зниження бізнес-активності під час карантину і падіння попиту на кредити та банківські послуги негативно позначилися на процентних і комісійних доходах банків, особливо в другому кварталі. Однак після короткострокового падіння за результатами першого півріччя на 1,5% в річному вираженні, в II півріччі чистий комісійний дохід відновився і в цілому за рік виріс на 5,8% в річному вираженні в основному завдяки зростанню безготівкових операцій.

Що цьому передувало

За підсумками третього кварталу 2020 року банки державного сектора України отримали прибуток у розмірі 24,5 млрд грн, що на 19% (на 5,8 млрд грн) менше, ніж за відповідний період минулого року.

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

Автор: Катерина Жирій

Теги за темою
Нацбанк
Джерело матеріала
loader
loader