"Справа Василя Стуса": рішення щодо книги суд може ухвалити у березні
"Справа Василя Стуса": рішення щодо книги суд може ухвалити у березні

"Справа Василя Стуса": рішення щодо книги суд може ухвалити у березні

Рішення щодо книги "Справа Василя Стуса" Київський апеляційний суд може ухвалити у березні. Заборонити розповсюджувати кілька фраз із книги, а відтак і саму книгу вимагає Віктор Медведчук. Під час судового процесу над поетом Медведчук був його адвокатом, призначеним від держави, і фактично став на бік обвинувачення, передає "5 канал".

Торік у жовтні Дарницький суд столиці частково задовольнив вимоги позивача та визнав недостовірними три фрази з книги про судовий процес над Василем Стусом. Крім того, ще три фрази суд заборонив використовувати як такі, що характеризують колишнього адвоката поета. Зокрема "шістка комуністичної системи Медведчук". Автор книги про Василя Стуса, історик і журналіст Вахтанг Кіпіані та видавництво "Віват" оскаржили це рішення.

У п’ятницю, 19 лютого, нині судді заслухали сторони та вирішили дати місяць на підготовку до судових дебатів. Самі дебати призначили на 19 березня.

"Ніякої художньої частини книжки не існує, це бред сивої кобили. Якщо ви відкриєте, це не складно позивну вимогу Медведчука від 2019 року, там немає нічого про художню частину, вони цього не вимагали", – розповідає автор книги "Справа Василя Стуса" Вахтанг Кіпіані.

До ухвали апеляційного суду рішення про заборону розповсюдження книги не діє. Тож ще торік видавництво "Віват" надрукувало додатковий тираж "Справи Василя Стуса". У книгарнях кажуть, що кожне судове засідання неабияк впливає на темпи та обсяги продажу видання.

"Мені здається, що кожне судове засідання як нове цунамі. Ось ось має бути суд, все, книжки просто розбирають. В чергу стають, дайте мені: Стуса, Стуса, Стуса. Тому мені здається, що пан Медведчук зробив найбільше для продажу цієї книжки", – розповідає адміністратор книгарні Ірина Панова.

Нагадаємо, суд заборонив розповсюдження тиражу книги "Справа Василя Стуса" без дозволу Медведчука. 90% книги – це документи із розсекречених архівів КДБ про другий судовий процес над поетом у 1980 році. Заборонити її в суді вимагає адвокат Василя Стуса – Віктор Медведчук.

Джерело матеріала
loader
loader