Звичайна застуда витісняє COVID з організму - вчені
Звичайна застуда витісняє COVID з організму - вчені

Звичайна застуда витісняє COVID з організму - вчені

Відомо, що деякі віруси "конкурують" за місце в тілі людини. Британські вчені з Університету Глазго виявили, що звичайний риновірус, що викликає застуду, виявився сильнішим за COVID-19.

Про це пише BBC.Україна.

Переваги можуть бути короткотривалими, але риновірус настільки поширений, що може допомогти придушити коронавірус. Уявіть клітини в носі, горлі та легенях як ряд будинків. Щойно вірус потрапляє всередину, він може або тримати двері свого будинку відчиненими, щоб впустити туди інші віруси, або зачиняє їх, щоб жити без сусідів. Грип - один з найбільш "егоїстичних" вірусів і майже завжди працює один. Інші ж, як-от аденовіруси, схильні до спільного проживання.

Було багато припущень про те, як вірус, що викликає коронавірус (Sars-CoV-2), впишеться в таємничий світ "вірусних взаємодій". Однак рік соціального дистанціювання сповільнив поширення усіх вірусів та ускладнив їхнє вивчення. Науковці Центру вірусних досліджень в Глазго взяли копію слизової оболонки дихальних шляхів людини і заразили її Sars-CoV-2 та риновірусом, який є однією з найпоширеніших інфекцій у світі та причиною звичайної застуди.

Виявилося: якщо риновірус та Sars-CoV-2 випустити одночасно, то перший пригнічує коронавірус. Якщо ж риновірусу дати 24 години фори, то у Sars-CoV-2 просто не буде шансів. І навіть коли вчені випустили Sars-CoV-2 на 24 години раніше, риновірус все одно виявився сильнішим:

"Sars-CoV-2 не розвивається, його дуже пригнічує риновірус. Це дуже цікаво, тому що висока поширеність звичайної застуди може знизити кількість нових випадків зараження Sars-CoV-2", - розповів доктор Пабло Мурсія.

Подібні випадки спостерігались й раніше. Великий спалах риновірусу, ймовірно, відстрочив пандемію свинячого грипу в деяких частинах Європи у 2009 році. Подальші експерименти показали, що риновірус запускає імунну реакцію всередині інфікованих клітин, яка блокує здатність Sars-CoV-2 створювати свої копії.

Нагадаємо, що у Німеччині зважились на експеримент і повертають до звичного життя 90-тисячне місто. Німеччина запроваджує жорсткий локдаун на Великодні свята, але разом з тим шукає способи повернутися до більш-менш звичного життя: щоправда у якості експерименту і лише в одному місті.

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

 

Автор:
Яна Коваль
Джерело матеріала
loader
loader