Великдень, або Світле Христове Воскресіння – найголовніше свято у православному календарі. Цей його статус відображають слова "свято свят і торжество з торжеств".
Цьогоріч святкування Великодня проходитиме 2 травня. Звісно ж, підготовка до цього радісного свята починається заздалегідь. Ще задовго до нього продумується меню великоднього столу: підбираються рецепти різноманітних наїдків, зокрема, м’ясних страв, аби поласувати ними після тривалого Великого посту.
Окрасою святкового столу, звичайно, будуть великодні паски, писанки та крашанки. На додаток до них буде ще багато різних скоромних страв.
Яловичина з чорносливом у горщиках
- Яловичина - 600 г
- Чорнослив - 10 шт.
- Морква - 2 шт.
- Цибуля - 2 шт.
- Пиво (темне) - 200 мл
- Вода
- Сіль, перець - за смаком
- Олія соняшникова - для обсмажування
М'ясо вимити, обсушити паперовими рушниками і нарізати кубиками 1,5-2 см. Цибулю нарізати пів- або чвертькільцями.
Обсмажити м'ясо на розігрітій з олією сковороді до легкої рум'яної скоринки. Потім перекласти м'ясо у 2 горщики.
У сковороду додати ще ложку олії й обсмажити на ній цибулю до золотистого кольору. Викласти смажену цибулю в горщики поверх м'яса.
Нарізати моркву кружечками. Обсмажити її 1-2 хвилини, щоб вона просто змінила колір. Викласти її також у горщики.
Налити в кожен горщик по 100 мл пива. Додати в горщики окріп, щоб кількість рідини доходила до половини горщика.
Розігріти духовку до 180°С і покласти в неї горщики на 20 хвилин, накривши їх кришками. Як мине вказаний час, знизити температуру до 160°С і запікати ще 40 хвилин.
Тим часом промити чорнослив і розрізати його навпіл. Дістати м’ясо з духовки, посолити і поперчити, перемішати. Викласти зверху чорнослив, знову горщики накрити кришками і повернути в духовку на 20 хвилин.
М'ясо "Гармошка" в духовці
- Свинячий балик - 1,2 кг
- Помідор - 1 шт.
- Печериці - 2-3 шт.
- Оливкова олія - 3 ст. л.
- Паприка мелена - 1 ст. л.
- Перець чорний мелений - 0,5 ч. л.
- Сіль - 1 ч. л.
- Приправа для м'яса - за смаком
- Часник - 3-4 зубчики
- Сир твердий - 100 г
Приготування маринаду. З’єднати в посудині оливкову олію, сіль, перець, мелену паприку і вичавити через прес часник.
Свинячий балик нарізати на сегменти, не дорізаючи до кінця, роблячи таким чином "книжечку". Товщина кожного шматочка має бути не більш як 1 см.
Викласти м’ясо в форму і ретельно обмазати маринадом. Накрити форму харчовою плівкою і прибрати у холодильник на 2 години.
Нарізати пластинками печериці, помідор та сир.
У кожну проріз м’яса помістити по одній пластинці гриба, скибочку помідора й шматочок сиру. Зверху присипати м'ясною приправою. Щільно накрити подвійним шаром фольги.
Запікати м'ясо 1 годину в попередньо розігрітій до 190°С духовці, потім знизити температуру до 170°С і запікати ще півгодини. Готове м’ясо залишити у вимкненій духовці ще на 20-30 хвилин. Дістати м'ясо, зняти фольгу й можна подавати до столу.
Горбуша з картоплею в духовці
- Горбуша - 500 г
- Картопля - 4 шт.
- Цибуля - 2 шт.
- Помідори - 2 шт.
- Твердий сир - 100 г
- Сметана - 150 г
- Рослинна олія - 20 г
- Сіль, спеції - за смаком
- Зелень - за смаком
Якщо горбуша заморожена, її необхідно попередньо розморозити за кімнатної температури. Потім промити рибу, обсушити й нарізати на шматочки. Картоплю очистити, помити та нарізати кружальцями.
Дно і боки форми для запікання трохи змастити олією і викласти нарізану картоплю, рівномірно розподіливши. Посипати картоплю сіллю та спеціями.
На картоплю викласти горбушу, нарізану шматочками.
Цибулю очистити, нарізати кільцями. Розкласти її по всій поверхні риби. Все рівномірно залити сметаною. Посолити за смаком і додати спеції для риби.
Помідори помити, нарізати кружальцями й викласти по сметані. Верхнім шаром посипати сиром, натертим на великій тертці.
Накрити все фольгою, підвернувши краї, щоб з боків все було закрито. Відправити форму в попередньо розігріту до 180°С духовку приблизно на 50-60 хвилин.
Через вказаний час зняти фольгу. Скуштувати картоплю: якщо вона готова, то можна діставати форму з духовки.
Салат з помідорами та маслинами
- Молода капуста - 300 г
- Огірки - 130 г
- Болгарський перець - 50 г
- Помідори - 130 г
- Біла салатна цибуля (або цибуля-шалот) - 20 г
- Маслини - 0,25 ст.
- Часник - 1 зубчик
- Лимони - 0,5 шт.
- Рослинна олія - 30 г
- Сіль - за смаком
- Запашний перець - за смаком
Усі овочі помити. Болгарський перець розрізати навпіл і видалити плодоніжки з насінням.
Капусту нашаткувати тонкими смужками й помістити у салатник. Цибулю нарізати пір'ям або півкільцями. Додати її до капусти.
Болгарський перець нарізати тонкими смужками і відправити у салатник.
Огірок нарізати довільно не надто великими шматочками і додати в салатник. Якщо його шкірка не гірка, то можна її не зрізати.
Помідори нарізати довільно, а маслини розрізати навпіл.
Часник дрібно нарубати ножем або пропустити його через прес. Зелень нарізати дрібно. З'єднати часник і зелень з рештою інгредієнтів у салатнику. Заправити олією, посолити за смаком і вичавити сік половини лимона. Посипати салат запашним перцем.
Рулет із лаваша з червоною рибою
- Лаваш - 1 шт.
- Сир плавлений вершковий - 180 г
- Філе лосося або сьомги (малосольне) - 200 г
- Зелень - за смаком
- Лимонний сік - 0,5 ч. л.
Рибу дрібно нарізати. Додати різану зелень та сир, перемішати. Додати за бажанням лимонний сік.
Розподілити рибу з сиром по всьому лавашу.
Скачати рулет і загорнути в плівку, прибрати в холодильник на 20 хвилин. Потім нарізати гострим ножем і подавати до столу.
Паска Царська заварна
- Сир - 1 кг
- Яйця - 5 шт.
- Сметана - 300 г
- Цукровий пісок - 400 г
- Ванільний цукор - 10 г
- Горіхи рубані - 50 г (+ 3 ст. л. для посипання)
- Родзинки - 50 г
Міксером змішати яйця з сиром та сметаною.
Відправити варити на середньому вогні, помішуючи, поки суміш в перший раз булькне (доводити до сильного кипіння не треба). Відразу зняти з вогню й поставити остуджувати.
Додати цукор, ванільний цукор, горіхи та родзинки.
Розлити суміш по попередньо викладених марлею формах, з яких рідина зможе стікати. Форму покласти в ємність, куди буде стікати сироватка. Ємність час від часу потрібно буде спорожняти. Визрівати Царська заварна паска має мінімум 2 дні.
Перед подачею її можна прикрасити горіхами або кондитерською посипкою.
Вас також можуть зацікавити інші рецепти:
- Соковиті свинячі реберця: рецепти приготування смачного м’яса
- Смачні гливи: рецепти приготування поживних грибів
- Рум’яно-золотиста запечена качка: як приготувати смачну птицю в рукаві
- Смачні вітамінні салати: рецепти страви зі свіжих овочів
- Апетитний торт "Мурашник": як приготувати оригінальний десерт
Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram
Автор: Аліна Вишневська