Традиційна великодня паска: рецепт смачної святкової випічки
Традиційна великодня паска: рецепт смачної святкової випічки

Традиційна великодня паска: рецепт смачної святкової випічки

Як спекти паску на Великдень / фото ua.depositphotos.com

Великдень – радісне і світле свято. Цього року християни східного обряду відзначатимуть Світле Христове Воскресіння 2 травня.

Основними атрибутами свята є писанки, крашанки та, звісно ж, пишні й ароматні великодні паски. До випікання пасок кожна господиня підходить з особливим трепетом.

Особливості приготування пасок

Випікати паски слід обов’язково у гарному настрої.

Усі продукти для цієї святкової випічки повинні бути найкращої якості та найсвіжішими. При цьому краще брати живі дріжджі, вони прискорюють процес бродіння. Якщо ж брати сухі дріжджі, то з позначкою "активні".

Сухофрукти для пасок треба підготувати заздалегідь.

Аби надати тісту кольору, використовують шафран або куркуму.

Чи будуть паски вдалими залежить також і від того, наскільки добре вимішане тісто. Робити це краще руками, а тісто повинно бути щільним, гладким.

Форми для випікання потрібно добре змастити маслом, або використовувати просочений пергаментний папір.

Остуджувати паски найкраще на боці, періодично повертаючи кожну. Це допомагає виробу охолонути рівномірно й не зім'ятися.

Покривати паску глазур'ю потрібно після того, як вона охолола.

Великодня паска

  • Борошно - 500 г
  • Молоко - 1 ст.
  • Свіжі дріжджі - 50 г
  • Цукор - 150 г
  • Сіль - 0,5 ч. Л.
  • Яєчні жовтки - 4 шт.
  • Вершкове масло - 130 г
  • Соняшникова олія - 1/3 ст.
  • Ваніль - 1 ч. л.
  • Родзинки - 100 г

У теплому молоці розчинити свіжі дріжджі. Молоко має бути близько 37-38°С, тобто трохи тепленьким на дотик.

Додати в розчинені дріжджі цукор, а потім – збиті жовтки. Всипати в опару 1 склянку борошна. Все добре розмішати й покласти на 30 хвилин у тепле місце підходити.

Коли опара вдвічі збільшиться в обсязі, додати ще склянку борошна. Все перемішати й знову покласти підходити в теплому місці.

Приблизно за годину тісто має добре підійти. Додати до нього сіль, соняшникову олію, вершкове масло, яке попередньо слід розтопити й охолодити.

Смачна паска - як спекти / фото УНІАН
Смачна паска - як спекти / фото УНІАН

Додати ваніль, решту борошна і замісити тісто. На цьому етапі додати родзинки. Їх потрібно попередньо перебрати, промити й залити окропом на 10-15 хвилин. Потім ще раз промити, висушити рушником або серветками. Висушені родзинки посипати борошном і перемішати, щоб кожна були обваляна в ньому.

Викласти тісто на стіл і дуже добре вимішати. При вимішуванні воно ще додатково вбере трохи борошна. Також вимішуючи, варто раз у раз змочувати руки соняшниковою олією. Тісто має легко відділятися від рук та посуду.

Тим часом слід підготувати форми: змастити соняшниковою олією або злегка посипати борошном або манкою, щоб потім паски легко було дістати.

Розкласти тісто у форми заповнити 1/3 їхнього обсягу. Форми із тістом покласти в тепле місце на 30-40 хвилин.

Добре розігріти духовку й випікати паски 20 хвилин за температури 180°С. Потім зменшити вогонь до 160°С і випікати ще 20-25 хвилин. Якщо пасочки маленькі, то час випікання буде меншим.

Готові паски дістати з духовки. Гарячу форму відразу ж покласти на мокрий рушник, а потім обмотати ним і боки форми. Залишити паску на 5 хвилин. Завдяки цьому вони легко витягуватимуться з форми.

Готові пасочки мають охолонути, після чого їх можна прикрашати глазур'ю.

Вас також можуть зацікавити інші рецепти:

  • Ідеальна манна каша: як правильно варити крупу, секрети приготування
  • Меню на Великдень 2021: що приготувати на святковий стіл – ідеї страв
  • Березовий сік: чим корисний та коли варто пити цілющий напій
  • Ніжне сирне печиво: як приготувати апетитну домашню випічку
  • Рум’яні курячі котлети: як приготувати смачну страву

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

Автор: Аліна Вишневська

Теги за темою
Великдень
Джерело матеріала
loader
loader