Що приготувати на Великдень: кращі рецепти святкових страв і закусок
Що приготувати на Великдень: кращі рецепти святкових страв і закусок

Що приготувати на Великдень: кращі рецепти святкових страв і закусок

Що приготувати на Великдень ідеї / фото ua.depositphotos.com
Що приготувати на Великдень ідеї / фото ua.depositphotos.com

Великдень - найбільш радісну і найочікуваніше християнське свято. У цей день закінчується Великий піст і знімаються харчові обмеження. Великодня трапеза багата різними м'ясними стравами, смачними салатами, стравами з яєць і, звичайно, смачними пасками на десерт. У 2021 році Воскресіння Христове святкується 2 травня. До цього дня потрібно визначитися зі святковим меню.

Фаршировані крабові палички

  • Крабові палички - 100 г.
  • Сир - 50 г.
  • Яйця - 2 шт.
  • Свіжий огірок - 1 шт.
  • Майонез - 2 ст. л.
  • Зелена цибуля за смаком.

Яйця зварити круто. Крабові палички акуратно розгорнути. Огірки нарізати уздовж тонкими смужками. Яйця і сир натерти на крупній тертці. Змішати яйця, сир і майонез, посолити за смаком. На розгорнуту паличку крабову паличку викласти смужку огірка і столову ложку начинки. Загорнути на половину і знову покласти смужку огірка і начинку. Загорнути всі крабові палички. Кожну паличку розрізати на дві частини косим розрізом і прикрасити нарізаною зеленою цибулею.

Салат "Пасхальне яйце"

  • Грудка куряча (відварна) - 1 шт.
  • Варена картопля в мундирі - 5 шт.
  • Цибуля - 1 шт.
  • Морква - 1 шт.
  • Яйця - 4 шт.
  • Майонез - за смаком
  • Сіль - за смаком
  • Перець чорний - за смаком
  • Перець болгарський - для декору
  • Петрушка - для декору
  • Олія - 2 ст. л.

Яйця, картоплю і курку відварити до готовності. Яйця розділити на білки і жовтки і окремо натерти в різні миски. Куряче філе нарізати кубиком. Картоплю в мундирі очистити і натерти на тертці. Моркву натерти на тертці, цибулю дрібно нарізати. На сковороді з олією підсмажити цибулю і моркву до золотистого кольору. 

У тарілку овальної форми першим шаром викласти картоплю, нанести майонезну сіточку. Далі викласти м'ясо, жовток, смажену цибулю з морквою. Кожен шар змастити майонезом і посолити. На верхній шар викласти тертий білок. Для декору вирізати з перцю фігурки (метелики, квіти, зірки, тварини) і викласти на салат. Прикрасити петрушкою і поставити в холодильник на кілька годин.

Святкові рецепти на Великдень / фото ua.depositphotos.com
Святкові рецепти на Великдень / фото ua.depositphotos.com

Буженина в медовому маринаді

  • Свинина - 800 г.
  • Мед-2 ст. л.
  • Гірчиця гостра - 1 ч. л.
  • Зерна гірчиці - 0,5 ч. л.
  • Гірчиця негостра - 1 ч. л.
  • Соєвий соус - 4 ст. л.
  • Масло рослинне - 2 ст. л.
  • Часник - 3 зубчики.
  • Сіль - 1 ч. л.
  • Вода кип'ячена - 100 мл.

Свинину промити і підсушити на папері. Один зубчик часнику нарізати на тонкі часточки, інші пропустити через прес. Ножем зробити в свинині глибокі проколи з усіх боків. У кожен прокол помістити часточку часнику. Мед підігріти в мікрохвильовці, змішати з гірчичними зернами і гірчицею, соєвим соусом і тертим часником. Перемішати маринад до однорідності.

Свинину посолити і змастити маринадом з усіх боків. Загорнути в харчову плівку і залишити маринуватися в холодильнику на 3 години. Перекласти у форму для запікання. Випікати 15 хвилин при 200 градусах, потім перевернути на іншу сторону і залишити на 100 хвилин при 180 градусах. Періодично буженину потрібно поливати маринадом, тоді вона буде соковитіше.

Рецепт фаршированої курки / фото ua.depositphotos.com
Рецепт фаршированої курки / фото ua.depositphotos.com

Фарширована картоплею курка в духовці

  • Курка ціла - 1 шт.
  • Картопля - 6 шт.
  • Цибуля - 1 шт.
  • Сметана - 100 г.
  • Аджика  -3 ст. л.
  • Спеції сухі.
  • Чебрець, чебрець за смаком.

У мисці змішати аджику або кетчуп, сіль, спеції для курки. Цим соусом рясно змастити курку з усіх боків і зсередини, залишити на 30 хвилин. Картоплю і цибулю нарізати кубиками, змішати, додати чебрець і сіль. Курячу тушку щільно начинити картопляно-цибулевою начинкою. Краї розрізу скріпити зубочистками або кулінарною ниткою.

Рукав для запікання з одного боку щільно зав'язати. Фаршировану курку викласти в рукав, полити залишками соусу і зав'язати рукав з іншого боку. Викласти рукав з куркою на деко. Випікати 1,5 години в духовці при температурі 200 градусів. Якщо рукав надується в процесі запікання, проткнути його голкою.

Вам також може бути цікаво:

  • Меню на Великдень 2021: що приготувати на святковий стіл-ідеї страв
  • Як варити картоплю: прості способи приготування улюбленого овоча
  • Як прикрасити паски на Великдень: красиві і оригінальні способи з фото
  • Традиційна паска: рецепт смачної святкової випічки

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

Автор: Катерина Пулатова

Теги за темою
Великдень
Джерело матеріала
loader
loader