Великдень - найбільш радісну і найочікуваніше християнське свято. У цей день закінчується Великий піст і знімаються харчові обмеження. Великодня трапеза багата різними м'ясними стравами, смачними салатами, стравами з яєць і, звичайно, смачними пасками на десерт. У 2021 році Воскресіння Христове святкується 2 травня. До цього дня потрібно визначитися зі святковим меню.
Фаршировані крабові палички
- Крабові палички - 100 г.
- Сир - 50 г.
- Яйця - 2 шт.
- Свіжий огірок - 1 шт.
- Майонез - 2 ст. л.
- Зелена цибуля за смаком.
Яйця зварити круто. Крабові палички акуратно розгорнути. Огірки нарізати уздовж тонкими смужками. Яйця і сир натерти на крупній тертці. Змішати яйця, сир і майонез, посолити за смаком. На розгорнуту паличку крабову паличку викласти смужку огірка і столову ложку начинки. Загорнути на половину і знову покласти смужку огірка і начинку. Загорнути всі крабові палички. Кожну паличку розрізати на дві частини косим розрізом і прикрасити нарізаною зеленою цибулею.
Салат "Пасхальне яйце"
- Грудка куряча (відварна) - 1 шт.
- Варена картопля в мундирі - 5 шт.
- Цибуля - 1 шт.
- Морква - 1 шт.
- Яйця - 4 шт.
- Майонез - за смаком
- Сіль - за смаком
- Перець чорний - за смаком
- Перець болгарський - для декору
- Петрушка - для декору
- Олія - 2 ст. л.
Яйця, картоплю і курку відварити до готовності. Яйця розділити на білки і жовтки і окремо натерти в різні миски. Куряче філе нарізати кубиком. Картоплю в мундирі очистити і натерти на тертці. Моркву натерти на тертці, цибулю дрібно нарізати. На сковороді з олією підсмажити цибулю і моркву до золотистого кольору.
У тарілку овальної форми першим шаром викласти картоплю, нанести майонезну сіточку. Далі викласти м'ясо, жовток, смажену цибулю з морквою. Кожен шар змастити майонезом і посолити. На верхній шар викласти тертий білок. Для декору вирізати з перцю фігурки (метелики, квіти, зірки, тварини) і викласти на салат. Прикрасити петрушкою і поставити в холодильник на кілька годин.
Буженина в медовому маринаді
- Свинина - 800 г.
- Мед-2 ст. л.
- Гірчиця гостра - 1 ч. л.
- Зерна гірчиці - 0,5 ч. л.
- Гірчиця негостра - 1 ч. л.
- Соєвий соус - 4 ст. л.
- Масло рослинне - 2 ст. л.
- Часник - 3 зубчики.
- Сіль - 1 ч. л.
- Вода кип'ячена - 100 мл.
Свинину промити і підсушити на папері. Один зубчик часнику нарізати на тонкі часточки, інші пропустити через прес. Ножем зробити в свинині глибокі проколи з усіх боків. У кожен прокол помістити часточку часнику. Мед підігріти в мікрохвильовці, змішати з гірчичними зернами і гірчицею, соєвим соусом і тертим часником. Перемішати маринад до однорідності.
Свинину посолити і змастити маринадом з усіх боків. Загорнути в харчову плівку і залишити маринуватися в холодильнику на 3 години. Перекласти у форму для запікання. Випікати 15 хвилин при 200 градусах, потім перевернути на іншу сторону і залишити на 100 хвилин при 180 градусах. Періодично буженину потрібно поливати маринадом, тоді вона буде соковитіше.
Фарширована картоплею курка в духовці
- Курка ціла - 1 шт.
- Картопля - 6 шт.
- Цибуля - 1 шт.
- Сметана - 100 г.
- Аджика -3 ст. л.
- Спеції сухі.
- Чебрець, чебрець за смаком.
У мисці змішати аджику або кетчуп, сіль, спеції для курки. Цим соусом рясно змастити курку з усіх боків і зсередини, залишити на 30 хвилин. Картоплю і цибулю нарізати кубиками, змішати, додати чебрець і сіль. Курячу тушку щільно начинити картопляно-цибулевою начинкою. Краї розрізу скріпити зубочистками або кулінарною ниткою.
Рукав для запікання з одного боку щільно зав'язати. Фаршировану курку викласти в рукав, полити залишками соусу і зав'язати рукав з іншого боку. Викласти рукав з куркою на деко. Випікати 1,5 години в духовці при температурі 200 градусів. Якщо рукав надується в процесі запікання, проткнути його голкою.
Вам також може бути цікаво:
- Меню на Великдень 2021: що приготувати на святковий стіл-ідеї страв
- Як варити картоплю: прості способи приготування улюбленого овоча
- Як прикрасити паски на Великдень: красиві і оригінальні способи з фото
- Традиційна паска: рецепт смачної святкової випічки
Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram
Автор: Катерина Пулатова