Санду двічі безуспішно намагалася зв'язатися із Зеленським через викрадення Чауса — ЗМІ
Санду двічі безуспішно намагалася зв'язатися із Зеленським через викрадення Чауса — ЗМІ

Санду двічі безуспішно намагалася зв'язатися із Зеленським через викрадення Чауса — ЗМІ

Президентка Молдови Мая Санду двічі намагалася зв'язатися з президентом України Володимиром Зеленським після викрадення екссудді Миколи Чауса.

Про це повідомляє молдавське видання NewsMaker із посиланням на доповідну записку посла України в Молдові Марка Шевченка до МЗС України, яку журналістам передав лідер однієї з партій Молдови Ренато Усатий. Політик відмовився розкривати, звідки він взяв цей документ.

У записці посла Шевченка вказується, що 9 квітня держсекретар МЗС Молдови Думітру Соколан передав йому ноту з проханням зняти дипломатичний імунітет з військового аташе українського посольства Сергія Сметанюка. Слідчі хотіли обшукати автомобіль посольства, який закріплений за Сметанюком.

Український посол також зазначив, що Санду намагалася зв'язатися із Зеленським, але "це не вдалося не з вини молдавської сторони".

Шевченко зазначив, що повідомив про готовність організувати неофіційну зустріч у посольстві України представників Молдови зі Сметанюком, але отримання ноти змінило ситуацію, тому він звернеться по інструкції до Києва.

"Складається враження, що політичні опоненти Маї Санду і їх російські куратори цілеспрямовано завели президента Санду в ситуацію, коли вона повинна або взяти на себе політичну відповідальність за викрадення, або зайняти жорстку позицію по відношенню до України", - написав Шевченко. 

В МЗС України у відповідь на запит зазначили, що наразі єдиною офіційною інформацією, яку можуть поширити у ЗМІ, є повідомлення про телефонну розмову міністрів закордонних справ Дмитра Кулеби та Ауреліу Чокоя. В МЗС Молдови відмовилися коментувати доповідну записку, вказавши, що наразі правоохоронці розслідують зникнення Чауса.

Нагадаємо:

  • 3 квітня стало відомо, що у Молдові в Кишиневі викрали українського екссуддю Миколу Чауcа, справа якого в Україні тягнетьсявід 2016 року. Його звинувачують у хабарництві.
  • Президентка Молдови Мая Санду вже доручила якнайшвидше провести розслідування цієї справи. Своєю чергою глава МВС Молдови Павел Войку заявив, що Чауса викрали іноземці, які вже перетнули кордон з Україною.
  • Про те, що колишнього суддю викрали українські спецслужби, заявив адвокат Чауса. Однак СБУ не коментує це питання.

Відео Новини світу: Україна категорично заперечила причетність до зникнення Миколи Чауса у Молдові

Не викрадали, а чекали екстрадиції. Україна категорично заперечила причетність до зникнення Миколи Чауса у Молдові. Про те, що суддю-втікача викрали українські спецслужби, заговорили його адвокати. Одразу після того, як на нього нібито напали та заштовхали у машину в Кишиневі. До Молдови Часу утік 5 років тому, аби не сісти за ґрати через хабарництво.    

Новини світу: Україна категорично заперечила причетність до зникнення Миколи Чауса у Молдові
ТСН. Ранок
  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber
Автор:
Лінда Хурані
Джерело матеріала
loader
loader