Марсохід NASA вперше зміг отримати кисень з атмосфери Марса
Марсохід NASA вперше зміг отримати кисень з атмосфери Марса

Марсохід NASA вперше зміг отримати кисень з атмосфери Марса

Марсохід Perseverance вперше зміг отримати кисень з атмосфери Марса. Його NASA запустила на Червону планету у липні 2020 року.

— Зростає кількість відкриттів Perseverance, новітнього шестиколісного робота NASA на марсіанській поверхні, включає перетворення частини тонкої, багатої на діоксид вуглецю атмосфери у кисень, – йдеться у повідомленні космічного агентства.

Марсохід провів відповідне випробування 20 квітня, на 60-й день з моменту приземлення місії на Марс.

Завдання виконав експериментальний прилад розміром з тостер на борту Perseverance під назвою Mars Oxygen In-situ Resource Utilization Experiment (MOXIE).

У NASA пояснили, що це відкриття допоможе у майбутньому забезпечити космонавтів повітрям, придатним для дихання. Попри те, що атмосфера Червоної планети на 96% складається з вуглекислого газу.

Читайте
Три метри над рівнем Марсу: відео першого польоту дрону NASA

Також перетворення місцевої атмосфери на кисень може дозволити у майбутньому виробляти паливо на Марсі. В агентстві зазначили, що такі досягнення наближують людину до висадки на цю планету.

Марсохід Perseverance запустили на Марс у липні 2021 року на ракеті Atlas V. Мета місії – пошук слідів життя у кратері Езеро, збір зразків гірських порід та відкладень, а також вивчення клімату планети.

22 лютого ракета здійснила посадку на поверхню Марса. На початку березня марсохід провів свій перший після посадки тест-драйв.

Поява “веселки” на знімку з Марса

У межах місії NASA Марс-2020 марсохід Perseverance зробив незвичний знімок. В його об’єктив потрапила веселка, поява якої є неможливою на Марсі.

Однак, у NASA вже офіційно спростували веселку на фотографії. Його фахівці заявили, що це лише відблиск від сонця, що потрапив на механізм лінзи Hazcam марсоходу Perseverance.

Теги за темою
NASA Марс
Джерело матеріала
loader