Лукашенко планує підписати декрет про передачу повноважень президента на випадок, якщо його "застрелять"
Лукашенко планує підписати декрет про передачу повноважень президента на випадок, якщо його "застрелять"

Лукашенко планує підписати декрет про передачу повноважень президента на випадок, якщо його "застрелять"

Лукашенко готує декрет про передачу влади в екстреній ситуації / фото REUTERS

Олександр Лукашенко заявив, що планує підписати декрет про перехід Раді безпеки Білорусі президентських повноважень у разі, якщо в країні виникне така необхідність, зокрема, якщо його "застрелять".

Як повідомляє БЕЛТ, про це Лукашенко заявив сьогодні журналістам під час відвідування Поліського державного радіаційно-екологічного заповідника.

Лукашенко пояснив, що анонсовані ним рішення стосуватимуться виключно внутрішньої ситуації в країні й дадуть відповідь на питання: "що якщо опонентам влади вдасться замах на президента".

"Скажіть, якщо завтра немає президента, ви гарантуєте, що все буде нормально? Ні. Тому на цей випадок я підпишу найближчими днями декрет, як буде вибудувана влада в Білорусі. Президента застрелили - на завтра Рада безпеки буде наділена повноваженнями. Треба запроваджувати надзвичайний стан миттєво, аж до військового, якщо хтось на кордоні ворухнеться. І Рада безпеки має ухвалювати рішення. Тому я говорив, що підпишу цей декрет і визначу, хто керуватиме країною "якщо раптом", - заявив Лукашенко.

При цьому він зазначив, що така необхідність навряд чи настане, але втрачати пильність не можна.

"Я маю передбачити все. Тому буде підписаний цей декрет. У нас буде фактично колективний президент у вигляді Ради безпеки. Так, голова буде: коли немає президента, виконує обов'язки прем'єр. Він головуватиме, але всі рішення ухвалюватимуться таємним голосуванням, щоб не було тиску..." - підкреслив Лукашенко.

Він додав, що рішення про ухвалення подібного декрету було прийняте ним давно.

"Коли це все розгорталося. А не те що я хочу комусь щось здати або передати. Хлопці, ніколи цього не буде. Я готовий на все, але тільки щоб зберегти мою і вашу країну", - заявив Лукашенко.

Як повідомляли ЗМІ, 17 квітня Лукашенко повідомив про підготовлюваний замах на нього і його синів. У КДБ Білорусі уточнили, що змовники планували збройний заколот, насильницьке захоплення влади та вбивство президента, а також членів його сім'ї. Лукашенко заявив, що в організації перевороту брали участь іноземні спецслужби.

За підозрою в замаху на Лукашенка затримали чотирьох осіб.

Вас так само можуть зацікавити новини

  • "Справжній президентський люкс": журналісти показали хороми сина Лукашенка (фото)
  • У Білорусі силовикам і співробітникам держзмі хочуть надати охоронців
  • Лукашенко ввів проти Євросоюзу відповідні санкції

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

Автор: Віталій Саєнко

Теги за темою
Білорусь Олександр Лукашенко
Джерело матеріала
loader
loader