Сьогодні п'ять років від дня смерті Дмитра Гнатюка. Маловідомі факти про легендарного співака
Сьогодні п'ять років від дня смерті Дмитра Гнатюка. Маловідомі факти про легендарного співака

Сьогодні п'ять років від дня смерті Дмитра Гнатюка. Маловідомі факти про легендарного співака

Платівки з піснями Дмитра Гнатюка вийшли щонайменше 57-мільйонним тиражем
Фото з відкритих джерел

Співак був першим виконавцем хітів 1960-х – легендарних пісень «Два кольори» та «Мій Київ»

Народився Дмитро Гнатюк у Чернівецькій області, а навчався вже в Києві у державній консерваторії ім. Чайковського. Продовжив здобувати освіту у Київському інституті театрального мистецтва ім. Карпенка-Карого на режисерському відділенні. Пізніше Гнатюка обрали солістом Театру опери та балету.

Улюбленою і відомою всім у 1960-і рр. була пісня «Два кольори», першим виконавцем якої був Дмитро Гнатюк. Він виступав також у США, Канаді, Португалії, Німеччині, Росії, Угорщині.

Пізніше став режисером-постановником близько 20 вистав, серед яких «Запорожець за Дунаєм», «Мазепа», «Війна і мир». У 1988 р. був обраний головним режисером Театру опери та балету.

При тому в СРСР відкрито виявляв своє українське походження. Його дружина Галина Гнатюк отримала філологічну освіту, працювала у сфері української граматики, історії мови.

Хоча для того, щоб спокійно жити і працювати, треба було добре засвоїти партійну систему, розуміти і дотримуватися всіх правил. Саме тому займався й політичною діяльністю як депутат Верховної Ради Радянського Союзу.

Після проголошення незалежності продовжив свою політичну діяльність. Був заступником голови комітету ВР з питань культури і духовності, також був обраний народним депутатом.

У 1996 р. заснував Академію Мистецтв України, у 2005 р. нагороджено званням Героя України. Співак був першим виконавцем хітів 1960-х – легендарних пісень «Два кольори» та «Мій Київ».

На оперній сцені йому належать образи Остапа і Миколи з «Тараса Бульби» та «Наталки-Полтавки«Лисенка, Петруччіо («Приборкування норовливої«Шебаліна), Мазепи й Онєгіна («Мазепа», «Євгеній Онєгін«Чайковського), Демон у «Демоні» Рубінштейна, Фігаро з «Севільського цирульника«Россіні.

Якщо у вас немає волі, один талант не витягне людини. Є воля – є мета. Я слухав свого вчителя, Івана Паторжинського, і відчував свою місію – нести в світ нашу українську пісню.

Дмитро Гнатюк виступав як концертний співак, записав 21 платівку. У його репертуарі було понад 85 творів національної та світової класики – від буковинця Сидора Воробкевича до австрійця Йозефа Гайдна.

Оперний співак також був режисером-постановником вистави «Князь Ігор» О. Бородіна, «Запорожець за Дунаєм» Гулака-Артемовського, «Мазепа» на музику Чайковського, «Війна і мир» С. Прокоф’єва, «Севільський цирюльник» Дж. Россіні.

Дмитро Гнатюк також обіймав посаду головного режисера і директора Національної опери.

Він має звання Героя України, обирався до Верховної Ради III скликання, де очолював комітет культури.

29 квітня 2016 року Дмитра Гнатюка не стало.

Нагадаємо про маловідомі факти з життя співака:

1. У Дмитра Гнатюка – три брати і дві сестри. Один з братів загинув у катівнях НКВС.
2. На гастролях в Австралії та Новій Зеландії проспівав 57 сольних концертів за два місяці.
3. Дмитро Гнатюк ледь не став батьком хлопчика-сина вождя африканського племені туарегів, якого в якості подарунка співаку запропонував рідний батько дитини.
4. Голос співака відкрився після контузії на війні: через потрясіння відбулась мутація голосу.
5. У співака – дві робочі октави, mezzа voce брав «до» і «ля» внизу.
6. Одна із власних улюблених пісень – «Вівці мої, вівці»: єдина пісня, де баритон зміг взяти ноту «до».
7. Улюблена партія – Остап у «Тарасі Бульбі» Лисенка, композитор – Верді.
8. Платівки з піснями Дмитра Гнатюка вийшли щонайменше 57-мільйонним тиражем.
9. Перша опера, яку поставив Дмитро Гнатюк — «Князь Ігор», потім був «Тихий Дон».
10. Дмитро Гнатюк збирав колекцію картин, у тому числі українських художників — Васильковського, Левченка, Пимоненка та інших.

Джерело матеріала
loader
loader