Суперечки про риболовлю після Brexit – Франція і Британія направили кораблі до острова Джерсі
Суперечки про риболовлю після Brexit – Франція і Британія направили кораблі до острова Джерсі

Суперечки про риболовлю після Brexit – Франція і Британія направили кораблі до острова Джерсі

Риба розбрату. Між Великою Британією та Францією виникла суперечка стосовно риболовлі біля острову Джерсі, що в протоці Ла-Манш. Влада острова запровадила нові правила для французьких рибалок, які обмежують їм промисел. Кажуть: усе згідно з торговельною угодою про Брекзит. Париж це заперечує та у відповідь погрожує відключити острів від електроенергії, а Лондон – направив у цей район військові патрульні кораблі. Більше знають журналісти "5 каналу".

Десятки французьких кораблів протестують у водах Ла-Маншу. Моряки обурені новими правилами риболовлі на острові Джерсі. Це один із Нормандських островів, на який поширюється юрисдикція Великої Британії, хоча до складу королівства він не входить. До брекзиту в його акваторії безперешкодно рибалили французькі судна. Втім тепер влада острова запровадила нові вимоги для рибалок із Франції. Ліцензії видають лише тим, хто зможе довести, що ловив рибу біля острова ще до виходу Великої Британії з ЄС. А ще французьким морякам обмежили період рибальства. Зазвичай цим промислом біля Джерсі займалися понад 2 сотні французьких кораблів, утім тепер це дозволили робити лише 41-му. 

Риба у водах Джерсі годує майже дев'ятсот французьких сімей та забезпечує 2 тисячі робочих місць на узбережжі Франції. Париж переконує: нові обмеження проти французьких рибалок несправедливі й незаконні, бо не були узгоджені з Євросоюзом. На знак незгоди погрожує влаштувати блокаду й знеструмити острів. 95% усієї електроенергії Джерсі отримує саме з Франції. 

"Угода про Брекзит передбачає заходи у відповідь – і ми готові їх вжити. Я нагадаю, що Франція постачає до Джерсі електроенергію підводними кабелями. Нам шкода, але якщо треба буде вдатися до стримувальних кроків, то ми це зробимо", – каже міністерка моря Франції Аннік Жирарден.

Через загострення ситуації Велика Британія направила до Джерсі два військових кораблі. Один із них – Severn – оснащений кулеметами та зенітною гарматою, раніше стежив за російськими кораблями. У відповідь Франція відрядила до узбережжя острова два патрульних катери. Щоби не допустити зіткнень між рибальськими човнами - кажуть у Парижі. Євросоюз закликав країни бути стриманими та вирішити суперечки дипломатичним шляхом. На це розраховує і влада самого острова та вже розпочала перемови з французькими рибалками.

"Важливо вести переговори та знайти шляхи вирішення. Потрібно, аби такі речі погодив Євросоюз. Нова торговельна угода, що регулює відносини після Брекзиту, чітко засвідчує, що потрібен доказ історичних прав на риболовлю. Ми прагнемо надати французьким рибалкам, які можуть це довести, можливість і далі виловлювати рибу", – зазначає міністр закордонних справ Джерсі Ієн Ґорст.

Остаточно з Європейського Союзу Велика Британія вийшла 1-го січня – тоді закінчився перехідний період брекзиту. Розлучення тривало 5-ть років, але навіть попри торговельну угоду, Лондон і Брюссель так і не змогли дійти спільного знаменника з  деяких питань. Серед них і риболовля у британських водах. 

Христина Катарина, "5 канал"

Теги за темою
Великобританія Франція Brexit
Джерело матеріала
loader
loader