У Києві пройде кінопоказ і театральний перформанс за листами і новелами Василя Стефаника
У Києві пройде кінопоказ і театральний перформанс за листами і новелами Василя Стефаника

У Києві пройде кінопоказ і театральний перформанс за листами і новелами Василя Стефаника

14 травня 2021 виповнюється 150 років із дня народження українського письменника Василя Стефаника. В рамках цієї події, 14 і 15 травня в Києві відбудеться низка культурно-мистецьких заходів.

14 травня о 20.00 в літньому театрі "Мушля" у Маріїнському парку відбудеться театральний перформанс "Найліпше з мойого серця", створений на основі новел та листів Василя Стефаника.

Сценічне дійство має занурити глядачів у світ письменника через листи та новели, музику того краю, а також музичну класику кінця ХІХ  початку ХХ століття. Це театралізоване дійство, де сучасники — відомі актори та автори, по-своєму подивляться на постать Василя Стефаника та змальовані автором сцени тодішньої реальності.

Зокрема листи та новели письменника на сцені читатимуть Оксана Забужко, Ірма Вітовська-Ванца, Андрій Ісаєнко та Юрій Дяк.

Вхід на подію безкоштовний.

У Києві пройде кінопоказ і театральний перформанс за листами і новелами Василя Стефаника (фото 1)

15 травня о 18.00 в Довженко-Центрі, на сцені 6, відбудеться показ фільму Леоніда Осики "Камінний хрест" (1968), який був створений на основі новел Василя Стефаника.

"Камінний хрест"  класика українського кінематографа. Стрічка, в якій до глядача промовляють культурна та мистецька народна традиція, а також відомі обличчя українського поетичного кіно  Іван Миколайчук, Костянтин Степанков, Василь Симчич, Антоніна Лефтій, Борислав Брондуков та інші.

Створений у 1968 році, на основі двох новел Василя Стефаника, фільм розповідає про драматичне та неминуче руйнування циклічного селянського світу. Питання, на яке прагне дати відповідь цей твір  що ж стає приводом вимушеної еміграції та розриву віковічних устоїв?

Під час кінопоказу також пройде дискусія за участі кінокритика Андрія Алфьорова, кінознавця і кіносценариста Сергія Тримбача та Ольги Брюховецької  теоретика візуальної культури, засновниці Могилянського кіноклубу.

Вхід на подію безкоштовний, однак необхідна попередня реєстрація.

У Києві пройде кінопоказ і театральний перформанс за листами і новелами Василя Стефаника (фото 2)

 

Дивіться також: У Чернігові відбудеться перший фестиваль монументального мистецтва "Перезавантаження".

 

театр
кіно
василь стефаник
Теги за темою
Кіно
Джерело матеріала
loader
loader