Державне регулювання цін не стосується "преміального" пального - Мінекономіки
Державне регулювання цін не стосується "преміального" пального - Мінекономіки

Державне регулювання цін не стосується "преміального" пального - Мінекономіки

Низка АЗС тимчасово припинили продаж "преміальних" марок бензину й дизельного палива / фото УНІАН

У Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України опублікували роз’яснення щодо встановлення максимальної торгівельної надбавки на бензин та дизельне паливо.

Воно опубліковане на сторінці Міністерства у Facebook.

Вказується, що постанова Кабміну не стосується преміального пального.

Дія цієї постанови поширюється на автомобільні бензини та дизельне паливо, включені до Переліку товарів, що мають істотну соціальну значущість, а саме на: бензин марки А-92, бензин марки А-95 та дизельне пальне.

«Під встановлення максимальної торгівельної надбавки не підпадає «брендове преміальне» пальне з покращеними показниками якості та позначення (маркування) якого включає певну торгову марку (товарний знак), що пропонується на автозаправних станціях для автомобілів преміум сегменту за вищою ціною ніж соціально значуще пальне», - йдеться у повідомленні.

Регулювання цін на паливо: що цьому передувало

  • Раніше Антимонопольний комітет України застеріг операторів ринку бензину і дизельного палива від необґрунтованого підвищення цін, враховуючи нестабільну ситуацію з імпортом світлих нафтопродуктів з Білорусі та РФ.
  • Основна причина зростання цін на АЗС - збільшення світових цін на нафту і нафтопродукти. Так, з початку квітня світові ціни на нафту зросли з 62 дол./ бар. до 69 дол./ бар., а нафтопродукти в Європі подорожчали на 7-11%.
  • 11 травня 2021 року Кабінет Міністрів України зобов'язав мережі АЗС попереджати про підвищення цін на бензин і дизпаливо на 1% і вище за 20 днів.
  • 14 травня Кабінет міністрів України прийняв постанову, якою до закінчення карантину ввів держрегулювання цін на бензин і дизельне паливо. Згідно з документом, встановлені рівні торговельної надбавки до середньої ціни дизельного палива не вище 7 грн за літр і бензину - не вище 5 грн за літр.

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

Автор: Людмила Жерновська

Джерело матеріала
loader
loader